Να αποζημιωθούν άμεσα οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου ζητά ο Θ. Καράογλου λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστησαν από τις υψηλές θερμοκρασίες

Θεσσαλονίκη, 04 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο Τύπου
Να αποζημιωθούν άμεσα οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου ζητά ο Θ. Καράογλου λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστησαν από τις υψηλές θερμοκρασίες

Να αποζημιωθούν άμεσα οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού κόλπου, λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστησαν από τις υψηλές θερμοκρασίες του νερού, ζητά ο Θεόδωρος Καράογλου από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα το πρωί στη Βουλή.
Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα, σε συνδυασμό με την αύξηση του φυτοπλαγκτόν, δημιούργησαν μια επιβαρυμένη κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην απομείνει τίποτα στους μυδοκαλλιεργητές των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας, γεγονός που τους οδηγεί στην απόγνωση.
Όπως σημειώνει, η ζημιά που έχουν υποστεί είναι τεράστια, καθώς εκατοντάδες οικογένειες μένουν χωρίς εισόδημα. Όχι μόνο την τρέχουσα χρονιά, αλλά και για το 2025, καθώς η καταστροφή του γόνου το φετινό καλοκαίρι καθιστά αδύνατη την παραγωγή και το επόμενο έτος. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Καράογλου κρίνει ότι είναι άμεση ανάγκη να αποζημιωθούν οι μυδοκαλλιεργητές των τριών νομών και το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου. Επιπρόσθετα, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δίνεται στους μυδοκαλλιεργητές η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες περιοχές όταν υφίστανται παρόμοιες συνθήκες.