Ο Θ. Καράογλου στηρίζει τους παραγωγούς τσίπουρου και ζητά να ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου η απόσταση στέμφυλων λόγω των κλιματικών συνθηκών

Θεσσαλονίκη, 03 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο Τύπου
Ο Θ. Καράογλου στηρίζει τους παραγωγούς τσίπουρου και ζητά να ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου η απόσταξη στέμφυλων λόγω των κλιματικών συνθηκών

Στο πλευρό των παραγωγών τσίπουρου, που αγωνιούν ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι στην ελληνική επικράτεια θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα και την ποσότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούν, στέκεται ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος υποστηρίζει το αίτημά τους να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης χορήγησης αδειών απόσταξης στέμφυλων.
Τα στέμφυλα είναι ό,τι απομένει μετά το γνωστό «πάτημα» των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού, δηλαδή οι φλούδες του σταφυλιού, τα κουκούτσια και η «σάρκα», που καταλήγουν στο αποστακτήριο για την μέθοδο παρασκευής του τσίπουρου.
Στην ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Καράογλου προτείνει οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην περιοριστούν στο «γράμμα» της νομοθεσίας και αφού λάβουν υπόψιν τις υψηλές θερμοκρασίες να επιτρέψουν στους παραγωγούς τσίπουρου να ξεκινήσουν νωρίτερα την απόσταξη των σταφυλιών, προτείνοντας ως ενδεδειγμένες ημερομηνίες το χρονικό διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 09 Νοεμβρίου του 2024. Όπως εξηγεί, το αίτημα των παραγωγών τσίπουρου είναι δικαιολογημένο, καθώς οι κλιματικές συνθήκες επιβάλλουν η απόσταξη τσίπουρου να πραγματοποιηθεί έως και έναν μήνα νωρίτερα της προβλεπόμενης διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο ο κλάδος να βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής αφού είναι πιθανό να μην μπορεί να παραχθεί η επιθυμητή ποσότητα.
Μετά την κατάθεση της σχετικής ερώτησης ο κ. Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Πολιτεία οφείλει να εργάζεται για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών και να μην είναι άκαμπτη, ακολουθώντας απαρέγκλιτα το "γράμμα" του Νόμου, δίχως να αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που προκύπτουν. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των παραγωγών τσίπουρου, αφού το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνους. Το αίτημα να αποστάξουν νωρίτερα τα στέμφυλα είναι δίκαιο και απολύτως λογικό. Συντάσσομαι μαζί τους, γι' αυτό κατέθεσα σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Προσδοκώ η Πολιτεία να δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και να ικανοποιήσει το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των παραγωγών τσίπουρου».