Θ. Καράογλου: «Να αναστέλλεται η ποινική δίωξη όσων προσφεύγουν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών»

Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2024

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Να αναστέλλεται η ποινική δίωξη όσων προσφεύγουν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών»

Να αναστέλλεται η ποινική δίωξη στα πρόσωπα που έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για ζητήματα φορολογικών αδικημάτων που τους αφορούν, αλλά και την οριστική παύση της ποινικής δίωξης εφόσον τηρείται το προβλεπόμενο πρακτικό εξώδικης επίλυσης της φορολογικής διαφοράς, προτείνει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Αναζητώντας πρακτικούς τρόπους που θα διευκολύνουν την ταχύτερη εξέταση και επίλυση σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί στους κυρίους Κωστή Χατζηδάκη και Γιώργο Φλωρίδη ότι ενώ η λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών αποτέλεσε μια σημαντική καμπή για το φορολογικό μας σύστημα, εν τούτοις δεν αποδίδει τα μέγιστα. Και αυτό, γιατί όπως σημειώνει, παρά την επίτευξη "φορολογικού συμβιβασμού", η προσφυγή στην Ε.Ε.Ε.Φ.Δ. δεν συνεπάγεται αναστολή τυχόν ποινικής δίωξης.
«Η μη παροχή ενός τέτοιου ευεργετήματος, φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την πλήρη επίτευξη των στόχων που επιδίωξε ο νομοθέτης με την εξαρχής θεσμοθέτηση και, εν συνεχεία, επαναλειτουργία της Ε.Ε.Ε.Φ.Δ. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ικανοποίησης των αξιώσεων του Δημοσίου μέσω της προσφυγής στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος, καταβάλλοντας, στην περίπτωση του άρθρου 16. παρ. 4 περ. ε Ν. 4174/2020, το σύνολο του κύριου φόρου, ενώ παραμένει το ποινικό κομμάτι εις βάρος του φορολογούμενου» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.