Θ. Καράογλου: «Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση συγχρονίζει και εκσυγχρονίζει όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα»

Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2023

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση συγχρονίζει και εκσυγχρονίζει όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα»

«Καινοτόμα μεταρρύθμιση η οποία συγχρονίζει και εκσυγχρονίζει όλους τους φορείς του Δημοσίου τομέα» χαρακτήρισε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνου στο δημόσιο τομέα».
Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πιάνει το νήμα από την αρχή, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να γίνει πιο ευέλικτος στη λήψη των αποφάσεων και πιο άμεσος στην εφαρμογή τους.
«Μέσω αυτού», τόνισε, «αποκρυσταλλώνουμε τις αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας προχωρώντας στον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου τομέα, με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη μεταφορά τους μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα ανεξαρτήτως επιπέδου διακυβέρνησης».
Περιγράφοντας με απλά λόγια την νομοθετική πρωτοβουλία εξήγησε ότι στόχος της Κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να προχωρήσει σε ένα «νοικοκύρεμα» των αρμοδιοτήτων και ακολούθως να εντοπιστούν και να απεμπλακούν οι επικαλύψεις που δημιουργούν το πρόβλημα. Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει η αντιστοίχιση των αρμοδιοτήτων με τους εμπλεκόμενους φορείς ανά επίπεδο διακυβέρνησης.
«Άρα», συμπλήρωσε, «δημιουργούμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ο οποίος αρχικά θα αξιολογήσει τις αρμοδιότητες που έχει κάθε φορέας και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην προσεκτική κατανομή τους ανά φορέα, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο κάθε Αρχή, κάθε υπηρεσία, θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει».
Και συνέχισε: «Με τον τρόπο αυτόν θα συνεργαζόμαστε καλύτερα, θα συντονιζόμαστε καλύτερα και θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα παρέχει από εδώ και στο εξής τη δυνατότητα στο Κράτος να δει το εαυτό του με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, αισιοδοξία, πίστη. «Αφήνουμε πίσω τα βαρίδια της καθυστέρησης και της αδράνειας, γεγονός που μας επιτρέπει να τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή με το χθες. Η ανάληψη της ευθύνης είναι πράξη γενναιότητας και υγιούς λειτουργίας της Δημοκρατίας. Είναι πράξη υπεύθυνης πολιτικής και υπεύθυνων πολιτικών» όπως είπε.