Θ. Καράογλου: «Η ισότητα των φύλων είναι δείκτης ποιότητας της Δημοκρατίας»

Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2022

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Η ισότητα των φύλων είναι δείκτης ποιότητας της Δημοκρατίας»

Η έμφυλη ισότητα δεν είναι μια μάχη που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά πρέπει να αποτελέσει κατάκτηση της ανθρωπότητας για την εμπέδωση μιας ισορροπημένης και υγιούς κοινωνίας ήταν το γενικό συμπέρασμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου στο Ωραιόκαστρο με θέμα την ισότητα των φύλων.
Για περίπου δυο ώρες εκατοντάδες γυναίκες της τοπικής κοινωνίας μοιράστηκαν με τον Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εμπειρίες κοινωνικής, επαγγελματικής και οικονομικής ανισότητας που βίωσαν οι ίδιες ή τους διηγήθηκαν φίλες τους. Επίσης συζήτησαν με τις δυο ομιλήτριες, τις δικηγόρους Θούλη Παράσογλου και Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου, τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων.
Ξεχωριστό κεφάλαιο της ενδιαφέρουσας συζήτησης αποτέλεσε το μείζον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, σε μια περίοδο που το φαινόμενο των γυναικοκτονιών βρίσκεται σε έξαρση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με την προσοχή να στρέφεται στους τρόπους αντίδρασης και προφύλαξης που έχουν τα θύματα στη διάθεσή τους.
«Η ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι σε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα είναι ένα σημαντικό βήμα. Χρειάζεται, όμως, να γίνει κατανοητό από όλους ότι η σχέση μεταξύ των δυο φύλων δεν είναι ούτε συγκρουσιακή ούτε ανταγωνιστική. Πρέπει να είναι σχέση συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και αλληλεκτίμησης» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση του ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Ο ίδιος περιέγραψε το ζήτημα της ισότητας των φύλων ως έναν «διαρκή αγώνα της ανθρωπότητας», εξηγώντας τη σημασία που έχει η αλλαγή να δρομολογηθεί από τη βάση της κοινωνίας ως κατάκτηση των αναγκών του σήμερα. «Ήρθε η στιγμή να αμφισβητήσουμε εδραιωμένα στερεότυπα ώστε οι έμφυλες ανισότητες να πάψουν να αναπαράγονται και να βαθαίνουν» παρατήρησε.
«Καμία γυναίκα μόνη, καμία γυναίκα απροστάτευτη, καμία γυναίκα εκτεθειμένη σε κινδύνους» πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, εξειδικεύοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης προκειμένου οι γυναίκες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όταν αυτά παραβιάζονται. «Κανένας στόχος δεν κατακτιέται πραγματικά εάν δεν κατακτιέται καθημερινά» σημείωσε, καθιστώντας σαφές πως «η ισότητα των φύλων είναι δείκτης της ποιότητας της Δημοκρατίας».
Η ισότητα των φύλων ξεκινά από τις οικογένειες, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη διαπαιδαγώγηση του πολίτη και τον δημόσιο λόγο και πως κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ορίζει τη ζωή της όπως εκείνη επιθυμεί παρατήρησαν από την πλευρά τους οι δικηγόροι Θούλη Παράσογλου και Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου.
«Η ενδοοικογενειακή βία είναι πρώτη αιτία θανάτου για τις Ευρωπαίες γυναίκες. Το ζήτημα απασχολεί έντονα εδώ και χρόνια το Συμβούλιο της Ευρώπης», σημείωσε η δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εκπρόσωπος της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ Θεσσαλονίκης κα. Θούλη Παράσογλου.
«Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Να γίνουν πράγματα που θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση» τόνισε από την πλευρά της η κα. Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου, εστιάζοντας στη σημασία που έχει οι γυναίκες να αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες στην εργασία τους.