Θ. Καράογλου στις εργασίες της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ: «Άλμα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη για θέματα διαφάνειας»

Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 2022

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου στις εργασίες της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ: «Άλμα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη για θέματα διαφάνειας»

Για το σημαντικό άλμα που έχει καταγράψει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη για θέματα διαφάνειας μίλησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ, κ. Θεόδωρος Καράογλου, παίρνοντας το λόγο στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, με θέμα τη διαφθορά και το ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, που πραγματοποιούνται στην Κύπρο.
Στην εισήγησή του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς απασχολεί κάθε χώρα και είναι ευθεία απειλή για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια τη Δημοκρατία. Όπως σημείωσε: «Είναι μια διεθνής παθογένεια η οποία υπάρχει παντού και στρέφεται εναντίον των λειτουργιών του Κράτους, του υγιούς ανταγωνισμού στην οικονομία, της αξιοκρατίας και της κοινωνίας που ζούμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο «Δημοκρατία και διαφθορά είναι δυο έννοιες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν», εξηγώντας πως η Ελλάδα έχει θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα να αντιμετωπίσει ριζικά κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και των ηθικών θεμελίων της κοινωνίας.
«Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και καταλυτικά προτού η ανθρωπότητα χάσει την εμπιστοσύνη της στη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Θωράκιση της Δημοκρατίας σημαίνει καταπολέμηση της διαφθοράς. Σημαίνει να αγωνιστούμε με υπομονή και επιμονή ώστε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στη φαυλότητα να επικρατήσει. Είναι η αποστολή μας, διότι η διαφθορά αποσυνθέτει τη Δημοκρατία», σημείωσε.
Ο κ. Καράογλου ανέδειξε, επίσης, τη σημασία που έχει για κάθε οργανωμένη Πολιτεία η πάταξη της διαφθοράς, συνδέοντας την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος δικαίου με την άνοδο του λαϊκισμού. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η οποία δείχνει την πατρίδα μας να καταλαμβάνει την καλύτερη θέση την τελευταία δεκαετία (58η σε σύνολο 180 χωρών) στον σχετικό πίνακα, πιστοποιεί την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα προκειμένου να απομονωθούν παρόμοιες καταστάσεις.
Και πρόσθεσε: «Τα εθνικά Κοινοβούλια καλούνται να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου αρχών και αξιών το οποίο θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Χωρίς κοινωνία αξιοκρατίας και άμιλλας δεν υπάρχει πραγματική Δημοκρατία».