Ερώτηση Θ. Καράογλου για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2022

Δελτίο Τύπου
Ερώτηση Θ. Καράογλου για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέθεσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Στο πλαίσιο άσκησης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας παρατηρεί πως οι πρόσφατες εξελίξεις και η παγκόσμια συγκυρία αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΑΠΕ στην πατρίδα μας.
Όπως σημειώνει: «Οι λόγοι μετάβασης σε αυτές τις μορφές ενέργειας είναι προφανείς, αλλά η τρέχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους ενισχύει ακόμη περισσότερο», με τους σημαντικότερους από αυτούς να συνοψίζονται στην βιώσιμη ανάπτυξη, στην ενεργειακή επάρκεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην αύξηση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και αλλού.
Άλλωστε, συμπληρώνει, «είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στη χώρα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν η πρώτη πηγή ενέργειας», τονίζοντας πως ειδικότερα η πράσινη ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μαζί με τη δύναμη των υδροηλεκτρικών, κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας σε υψηλό ποσοστό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσθέτει ο κ. Καράογλου, «πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βόλβης συζήτηση αναφορικά με την εγκατάσταση έργων ΑΕΠ στην περιοχή, δημιουργώντας προβληματισμό στην τοπική κοινωνία και τους φορείς, οι οποίοι εξέφρασαν τελικά την αντίθεσή τους, διότι η χωροθέτηση έργων θα επηρεάσει το οικοσύστημα της περιοχής και θα έχει επιπτώσεις στο εισόδημα του εργατικού δυναμικού, δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις, οι οποίες αποτελούν παραγωγικά δάση».
Και συνεχίζει: «Είναι επιβεβλημένη, λοιπόν, η τήρηση των όρων και του κανονιστικού πλαισίου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, προκειμένου η χωροθέτηση έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή να μην διαταράξει την βιοποικιλότητα και τον φυσικό πλούτο».
Με αφορμή, τα παραπάνω, ο κ. Καράογλου ρωτά το αρμόδιο Υπουργείο:
-Εάν προτίθεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι ώστε να γίνεται με ομαλό τρόπο η μετάβαση στις νέες μορφές ενέργειας.
-Στην περίπτωση του Δήμου Βόλβης και ειδικότερα της Τοπικής Κοινότητας Στεφανινών έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα και οι όροι των κανονιστικών πλαισίων, καθότι πρόκειται για περιοχή με πλούσιο δασικό οικοσύστημα;
-Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει πλούσιες δασικές εκτάσεις με κύριο επάγγελμα αυτό των δασεργατών η χωροθέτηση έργων ΑΠΕ είναι εντός των διαδικασιών αδειοδοτήσεων που προβλέπονται;
-Τέλος, συνοδεύονται έργα, προκειμένου να μην υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στο εισόδημα των δασεργατών;