«Ο νέος ΕΦΚΑ θα εξυπηρετεί και δεν θα βασανίζει τον πολίτη»

Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2022

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Ο νέος ΕΦΚΑ θα εξυπηρετεί και δεν θα βασανίζει τον πολίτη»

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα θέλω των πολλών. Επιδίωξή μας είναι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να σέβεται και να υπηρετεί τον πολίτη. Να τον εξυπηρετεί και όχι να τον βασανίζει. Να γίνει πρότυπο λειτουργίας και όχι εστία ταλαιπωρίας» παρατήρησε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σημείωσε ακόμη πως οι οργανωτικές τομές που δρομολογεί η Κυβέρνηση «μετατρέπουν έναν βραδυκίνητο δημόσιο οργανισμό σε μια φιλική υπηρεσία για κάθε ασφαλισμένο καθώς αίρουν τη γραφειοκρατία, βάζουν τέλος στις καθυστερήσεις απονομής συντάξεων και εκσυγχρονίζουν έναν οργανισμό στη λειτουργία του οποίου καθρεφτίζονται όλες οι παθογένειες της στρεβλής και αντιπαραγωγικής ανάπτυξης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα».
Επισήμανε, ακόμη, πως στον αξιακό κώδικα της Κυβέρνησης «υπεράνω όλων είναι ο πολίτης», σημειώνοντας πως και οι φορείς που πήραν το λόγο στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου περιέγραψαν ως «επιτακτική» την αναγκαιότητα να δοθούν «δραστικές λύσεις» στον συγκεκριμένο Οργανισμό.
«Οι αλλαγές που προωθούμε σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον ΕΦΚΑ. Αναλογιστείτε ότι ο συγκεκριμένος φορέας εξυπηρετεί περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συγκεντρώνει μόνος του το 48% των παραπόνων που έχουν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη. Άρα, λόγω και του κοινωνικού του χαρακτήρα, η δραστική παρέμβασή μας είναι αναγκαία» τόνισε.
Ο κ. Καράογλου καταλόγισε «σκοπιμότητα» στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παρατήρησε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Αριστεράς, δεν γνωρίζει τη λέξη "αυτοκριτική" και αποποιείται των ευθυνών του τη στιγμή που το μοντέλο που εφάρμοσε από το 2016 άφησε ένα χαοτικό αποτύπωμα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι θα έλυνε».
Και αναρωτήθηκε: «Πόσο... προοδευτικό άραγε είναι αυτού του είδους το κοινωνικό κράτος; Πόσο... προοδευτικό είναι η Πολιτεία να ταλαιπωρεί τους πολίτες; Πόσο... προοδευτικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης να επηρεάζει αρνητικά τις ζωές 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων;»
Τέλος, σχολίασε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί «είμαστε υπερήφανοι που με την ψήφο μας επιλύουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Βλέπετε, στον δικό μας κήπο δεν αφήνουμε τα αγριόχορτα να ρίξουν τη σκιά τους στα λουλούδια. Και ο νοών νοείτω...» σημείωσε μεταξύ άλλων.