«Η οικονομία μας το 2022 μπορεί να απογειωθεί γιατί έχει γερές βάσεις»

Θεσσαλονίκη, 08 Δεκεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Η οικονομίας μας το 2022 μπορεί να απογειωθεί γιατί έχει γερές βάσεις»

Στην ισχυρή δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία και τις σημαντικές προοπτικές που διαφαίνονται ενόψει της νέας χρονιάς αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό του 2022 επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι η αγορά δεν πρόκειται να κλείσει ξανά και επισήμανε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα «πληρώσουν» το πείσμα εκείνων που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση που συντελείται στη χώρα και η οποία υπερβαίνει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ο κ. Καράογλου σχολίασε ότι η πορεία της οικονομίας διαψεύδει την Κυβέρνηση προς το καλύτερο, αφού εντός του 2021 θα έχει «μηδενιστεί» η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία το 2020.
«Ο προϋπολογισμός του 2021 προέβλεπε ότι θα είχαμε ανάπτυξη της τάξης του 3,6%. Τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 5,9%. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε ότι η ανάπτυξη του 2021 θα είναι 6,9%. Τελικά είχαμε την ευχάριστη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία επισήμως ανακοίνωσε ότι το 3ο τρίμηνο του 2021-συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2020-είχαμε αύξηση ΑΕΠ, δηλαδή ανάπτυξη, κατά 13,4%. Άρα εκτιμώ ότι σίγουρα το 4ο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 7,5% όπως προβλέπουν οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μηδενίζουμε την ύφεση του 2020» τόνισε ο κ. Καράογλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Εφόσον το 2022 τα πράγματα εξελιχθούν βάσει του αισιόδοξου σεναρίου, θεωρώ ότι η οικονομία μας μπορεί να απογειωθεί γιατί έχει γερές βάσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Μιλώντας για τους ποιοτικούς δείκτες που συνηγορούν στην ανάκαμψη που καταγράφεται στη χώρα, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στην αξία που έχουν η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων, αλλά και η αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Ειδικότερα για την ανεργία παρατήρησε ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 κυμαινόταν στο 16,5%, τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε στο 13% και καταγράφει τάσεις για περαιτέρω μείωση.
«Άρα τα μηνύματα είναι θετικά. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας! Απευθύνω έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο λύνει το πρόβλημα και εμείς οφείλουμε να τηρούμε τις υγειονομικές οδηγίες και να προσέχουμε» κατέληξε ο κ. Καράογλου.