(Άρθρο): "Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο «Myportal.gr» που δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017

«Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανεβαίνει» στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 15 έως 17 Σεπτεμβρίου, για την 82η Δ.Ε.Θ., έχοντας πλήρη συνείδηση των εθνικών προκλήσεων και των ευκαιριών του μέλλοντος.

Έρχεται με μοναδικό γνώμονα να κερδίσει το στοίχημα της Θεσσαλονίκης. Να καταστήσει, δηλαδή, την κοινωνία συμμέτοχο του οράματος του για μια Ελλάδα με νέες θέσεις εργασίας και καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση. Μιας Ελλάδας που θα διαμορφώνει προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, εκπέμποντας ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Δεν θα εμπλακεί σε πολιτικούς ανταγωνισμούς κενού περιεχομένου με τους «εμπόρους του διχασμού» και τους «ρήτορες του μίσους», ούτε θα επιζητήσει την εφήμερη επιδοκιμασία, αλλά αντιθέτως θα καταθέσει θετικές προτάσεις πολιτικής.
Πιστεύοντας στη δύναμη της αλήθειας θα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα το αφήγημα της αναπτυξιακής διάστασης που αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει στη χώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα εξηγήσει ότι χωρίς σταθερότητα και ανάκτηση της εμπιστοσύνης δεν νοείται ανάκαμψη της οικονομίας. Θα μιλήσει για το μέλλον και για την ασφάλεια των πολλών. Θα τονίσει ότι οι νέες δουλειές δεν μπορεί να είναι με μισθούς 360 ευρώ αλλά με μισθούς αντίστοιχους της ποιότητας του εργατικού δυναμικού. Θα καταστήσει σαφές ότι η ελαστική απασχόληση και η «μισή δουλειά» σημαίνει «μισή ζωή» και τέλος θα αναφερθεί στον πυρήνα του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη και οι δουλειές θα προκύψουν μονάχα μέσα από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, μονάχα τις διώχνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει επενδυτές και να μπει σε τροχιά βιώσιμου κύκλου ανάπτυξης.

Για παράδειγμα:
-Η μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών αφενός θα δώσει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να πάρει μια βαθιά ανάσα και να προχωρήσει σε νέες επενδυτικές κινήσεις που θα αυξήσουν την οικονομία και την απασχόληση και αφετέρου θα μικρύνει το αντίστοιχο χάσμα φόρων και εισφορών με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

-Η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους θα απλοποιήσει τη διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης και θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου ως πολυεργαλείο προώθησης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

-Η φορολογική μεταρρύθμιση εξυπακούεται πως θα διευκολύνει το επιχειρείν και την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.

-Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα κρατήσει τα παιδιά μας στη χώρα, θα περιορίσει το brain drain και δεν θα τα προετοιμάζει προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Μονάχα με λιγότερους φόρους και ιδιωτική πρωτοβουλία θα καταφέρουμε να βάλουμε ξανά μπροστά τη «μηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Με καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος θα σταθούμε αρωγός στις επενδύσεις χωρίς να ταλαιπωρούνται πολίτες και επενδυτές.

Κύριο μέλημα όλων μας στη Νέα Δημοκρατία είναι να οικοδομήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Ζητούμε από την κοινωνία να λειτουργήσει με λογική σκέψη και όχι με όρους αποκόμισης οφέλους από την εξουσία, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τον μεγάλο αγώνα που θα φέρει την πατρίδα μας πραγματικά στην πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια.

Με λίγα λόγια, το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταστήσει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνώνυμο της πολιτικής ειλικρίνειας.

Να πάψει να θεωρείται μια «πολιτική πασαρέλα» κομμάτων, βουλευτών και υπουργών, όπου ακούγονται κούφιες υποσχέσεις, αλλά να αποτελεί επίκεντρο παραγωγής ουσιαστικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Και επειδή στη ζωή και την πολιτική οι πράξεις και τα λεγόμενα καταγράφονται, επαναφέρω στη δημόσια συζήτηση παλαιότερη πρότασή μου η ΔΕΘ να αποσυνδεθεί πλήρως από την πολιτική και να πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων.

Θα μπορούσε, δηλαδή, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να διατηρήσει τον εμπορικό της χαρακτήρα, με το πολιτικό σκέλος να αντικαθίσταται από τη διεξαγωγή –σε ανεξάρτητο χρόνο- ενός οικονομικού φόρουμ, τύπου Νταβός, υπό την ευθύνη φυσικά του εκθεσιακού μας φορέα.

Μάλιστα προτίθεμαι, πολύ σύντομα, να την καταθέσω και εγγράφως στον Πρόεδρό μας.

Η Θεσσαλονίκη ας λειτουργήσει στην πράξη ως αφετηρία αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς του πολιτικού και οικονομικού κόσμου της χώρας!