(Άρθρο): «Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "ThePresident.gr", που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023.

«Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών»

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει μια ιδιαίτερη σημασία και αξία για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας ευρύτερα. Και αυτό, γιατί είναι μια μάχη κρίσιμη και αποφασιστική όσον αφορά στο μέλλον, διότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα απαντήσει σε δυο θεμελιώδη ερωτήματα. Το πρώτο είναι: "Τι ζητάμε για τον τόπο μας" και το δεύτερο: "Ποιά διοίκηση κρίνουμε ικανή να παράξει αυτό που ζητάμε".
Ασφαλώς, τα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες επαρκούν προκειμένου να αξιολογήσουμε για ακόμη μια φορά τις προτεραιότητες κάθε συνδυασμού και να μελετήσουμε με επάρκεια το σχέδιο δράσης τους για την επόμενη ημέρα. Οι προτάσεις των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών για την καθημερινότητα, το όραμα τους, οι στόχοι που θέτουν για την ανάπτυξη, είναι σημαντικά ζητήματα και κανένα εξ αυτών δεν υστερεί των άλλων. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν, χρειάζονται γνώσεις, ιδέες και λύσεις, μα και ενεργούς πολίτες με επίγνωση του ρόλου τους.
Άρα, το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών είναι να εκλέξουμε δημοτικές και περιφερειακές αρχές που γνωρίζουν πως να ισορροπούν ανάμεσα στο αύριο και το τώρα και έχουν την ικανότητα να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για το μέλλον. Άλλωστε, οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι πολλές. Όμως εξίσου μεγάλη είναι και η πρόκληση της προοπτικής. Ως εκ τούτου, προτείνω στους συμπατριώτες μου να εκλέξουν στις τοπικές τους κοινωνίες ώριμες δημοτικές αρχές με ανθρώπους ικανούς και αποφασισμένους να προσφέρουν. Να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε εκείνες και εκείνους που ακούν την κοινωνία και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό μοντέλο προόδου. Με λίγα λόγια, από την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, Δήμοι, Περιφέρειες και Κοινωνίες πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί!
Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε καμία περίπτωση δεν θέτει ζήτημα επιβεβαίωσης ή αμφισβήτησης της ετυμηγορίας των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Η πολιτική χροιά που δώσαμε ως Νέα Δημοκρατία στις περιφερειακές εκλογές υπαγορεύεται από την ανάγκη συντονισμού του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι Περιφερειάρχες, όπως και οι Δήμαρχοι, είναι συνεργάτες της Κυβέρνησης και κατ' επέκταση είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαπνέονται από το ίδιο μεταρρυθμιστικό πνεύμα και να είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις ίδιες αναπτυξιακές επιλογές. Να βρίσκονται, δηλαδή, στην ίδια σελίδα, αφού οι 13 Περιφερειάρχες καλούνται να διαχειριστούν κονδύλια άνω των 8 δισεκατομμυρίων από το νέο ΕΣΠΑ, γεγονός που συνεπάγεται στενή συνεργασία, συντονισμό και συναντίληψη με την κεντρική διοίκηση.
Για τον λόγο αυτόν στηρίζουμε νέους υποψήφιους, αλλά και δοκιμασμένους αυτοδιοικητικούς, καθώς η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου δεν είναι μόνο πολιτικά εμβληματική, αλλά αξιολογείται ως μια μάχη βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας έναντι των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας.
Κυβέρνηση, Δήμοι και Περιφέρειες συγκροτούμε ένα νοητό τρίγωνο ευθύνης και καλούμαστε να ενώσουμε δυνάμεις για να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρότερη, να βελτιώσουμε την οικονομία, να εξελίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες που προκύπτουν στο διάβα μας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και μαζί να υλοποιούμε καθημερινά τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.