(Άρθρο): «ΔΕΘ και Θεσσαλονίκη πάντα παρούσες στις εξελίξεις»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Makthes.gr", που δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023

«ΔΕΘ και Θεσσαλονίκη πάντα παρούσες στις εξελίξεις»

Oι πόλεις, για να αποκτήσουν δυναμική, χρειάζονται θεσμούς κύρους, όπως αυτός της Διεθνούς Εκθέσεως, που επί 97 χρόνια είναι ταυτισμένος με τη Θεσσαλονίκη. Εμπνέεται, ανανεώνεται και ανατροφοδοτείται από αυτήν, έχοντας εξελιχθεί σε διαχρονικό σημείο αναφοράς για τη χώρα. Είναι η "πόρτα" που κάθε χρόνο ανοίγει ορίζοντες ευκαιριών προς τον ευρωπαϊκό και βαλκανικό περίγυρο, μέσω της οποίας οικοδομούνται γέφυρες εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία προς όφελος της εγχώριας δραστηριότητας.
Στοιχεία από παλαιότερες μελέτες του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών καταδεικνύουν ότι για κάθε αύξηση ενός ευρώ στην τελική ζήτηση του κλάδου των εκθεσιακών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούνται 28 νέες θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Επιπρόσθετα, για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται στην εκθεσιακή δραστηριότητα, άλλα 3 έως 5 ευρώ διαχέονται στην τοπική αγορά της πόλης.
Όμως η προσφορά της ΔΕΘ δεν εξαντλείται στα αυξημένα έσοδα ενός δεκαημέρου, καθώς η αξία του θεσμού υπερβαίνει το αμιγώς εκθεσιακό γεγονός, ακόμα και την οικονομική του διάσταση, έχοντας αποκτήσει στο πέρασμα των χρόνων πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά διεθνούς ενδιαφέροντος.
Αυτή η θετική εικόνα αποτυπώνεται στην 87η διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική περίοδο για τη Βόρεια Ελλάδα. Στις συμμετοχές που φιλοξενούνται αντανακλάται ο έντονος δυναμισμός που διαθέτουν και εκπέμπουν η Μακεδονία και η Θράκη. Αναδεικνύεται η νέα εξωστρεφής επιχειρηματική ταυτότητα που αποκτούν και δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, διότι η ΔΕΘ είναι φορέας υλοποίησης διακρατικών συνεργασιών και προβολής των πλεονεκτημάτων του τόπου μας και των ανθρώπων του.
Στο πλαίσιο αυτό, η μεγέθυνση του υφιστάμενου μοντέλου συνεπάγεται ό,τι παράγεται από τη λειτουργία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης να αξιοποιείται σε εθνικό επίπεδο. Σε τελική ανάλυση, έκθεση δεν είναι μόνο τα πέριξ του κέντρου της πόλης, αλλά συνολικά η ελληνική περιφέρεια που μπορεί να απολαύσει τα οφέλη μιας δυναμικής και εξελισσόμενης εκθεσιακής δομής. Ως εκ τούτου η διεύρυνσης της εμβέλειας της διοργάνωσης είναι μονόδρομος.
Αυτήν τη στρατηγική υπηρετεί ο θεσμός της τιμώμενης χώρας. Πέραν της προφανούς εξωστρέφειας που εξασφαλίζει για τον εκθεσιακό φορέα και τις ελληνικές επιχειρήσεις, λειτουργεί ως εφαλτήριο προκειμένου οι χώρες που επιλέγονται να απευθυνθούν σε νέες αγορές και να ανοίξουν νέους διαύλους συνεργασιών, αξιοποιώντας τη Θεσσαλονίκη ως hub.
Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Βουλγαρία, η οποία συμμετέχει αδιαλείπτως, από το 1926 έως σήμερα, σε πολλές γενικές και κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι η απτή απόδειξη της υποδειγματικής διακρατικής μας σχέσης, που οικοδομήθηκε στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη Ν.Α. Ευρώπη. Άλλωστε, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών ανοίγουν νέες οδούς συμπράξεων σε πολλούς τομείς και διευρύνουν τις υφιστάμενες.
Συνοψίζοντας, εύχομαι η 87η ΔΕΘ να βάλει ακόμα ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την επόμενη διοργάνωση, καθώς χρόνο με τον χρόνο η διοίκηση της Έκθεσης σπάει διαδοχικά ρεκόρ συμμετοχών και επισκεψιμότητας. Στην διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και τους εργαζόμενους της αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια, διότι κατόρθωσαν η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κατ'επέκταση η πόλη μας, να είναι πάντα παρούσες στις εξελίξεις!