Ερώτηση Θ. Καράογλου για το πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου
Ερώτηση Θ. Καράογλου για το πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για το πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, όπως έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, αλλά και γιατί παραμένει σε εκκρεμότητα η υλοποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αναγνώριση αυτού του εορτασμού από την UNESCO, ώστε να αποκτήσει παγκόσμια νομιμοποίηση, κατέθεσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι ενώ οι ελληνικές πρεσβείες σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αγγλία διοργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων, παρουσία φιλελλήνων, ακαδημαϊκών και παραγόντων της ομογένειας, στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε καμία ειδική συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο, ούτε άλλη παρεμφερής δράση για την ανάδειξη της πορείας της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες.
Στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου καταθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα, επικαλούμενος δημοσιεύματα εγχώριων εφημερίδων. Σύμφωνα με αυτά, στην Ρώμη, η ελληνική πρεσβεία, υπό την πρώην διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού και πλέον πρέσβειρα στη γειτονική χώρα, Ελένη Σουράνη, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες σε τοπικά πανεπιστήμια και συλλόγους φιλελλήνων, ενώ το αρχιτεκτονικό μνημείο Μόλε Αντουελιάνα στο Τορίνο φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Στο δε Λονδίνο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη για σημαντικές επαφές, ήταν προσκεκλημένος της ελληνικής πρεσβείας σε αντίστοιχη εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πρεσβευτική κατοικία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Καράογλου, «συνεχίζοντας μια συνεχή πορεία δυόμισι χιλιάδων χρόνων, δικαιωματικά η γλώσσα μας έχει χαρακτηρισθεί ως πλάστης της νόησης. Χάρη στη μοναδική περιγραφικότητά της, είναι η μητέρα όλων των γλωσσών και θεμελιώδης γλώσσα των επιστημών. Οφείλουμε να τη μελετούμε, να τη μεταλαμπαδεύουμε και να την τιμούμε όπως της αξίζει».