«Στροφή στον ρεαλισμό», άρθρο στην εφημερίδα "Μακεδονία"

«Στροφή στον ρεαλισμό», άρθρο στην εφημερίδα "Μακεδονία" Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Μακεδονία» (14.01.15)

Άρθρο: «Στροφή στον ρεαλισμό»

Οι αριθμοί είναι «ψυχροί» και λένε πάντα την αλήθεια.
Ας πάρουμε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι.
Τον περασμένο Οκτώβριο ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε πως τη διετία 2015-2016 η Ελλάδα χρειάζεται συνολική χρηματοδότηση 26 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η χώρα μας περιμένει να λάβει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Μνημόνιο, 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιστροφές κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και άλλα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύνολο, 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αφαιρώντας τα δυο παραπάνω ποσά, προκύπτει «τρύπα» περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η «τρύπα» ενδέχεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που στις 26 Ιανουαρίου μια ενδεχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει, όπως ισχυρίζεται, να διώξει το ΔΝΤ.
Αυτόματα χάνονται τα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένουμε από το Δ.Ν.Τ. και προστίθενται στην ήδη υπάρχουσα «τρύπα» των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτοξεύοντας την στα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν σε αυτά δε, προστεθούν και τα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να πληρώσουμε ως χώρα το 2015 για την εξυπηρέτηση του χρέους, τότε η παραπάνω «τρύπα» κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, ώστε να ολοκληρώσει την πέμπτη φάση της αξιολόγησης και να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους για την ενεργοποίηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί θέλω να αναδείξω πόσο σημαντική είναι για το μέλλον της πατρίδας μας η διαχείριση των χρηματοδοτικών της αναγκών και πόσο συγκεκριμένοι είναι τόσο οι τρόποι χρηματοδότησής τους, όσο και οι εθνικές μας δεσμεύσεις, από τις οποίες δεν μπορούμε να απαλλαγούμε την επόμενη ώρα από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Για αυτό και στη μέχρι τώρα αρθρογραφία μου επιμένω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως διεκδικητής της εξουσίας, υποχρεούται να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας, καθώς ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα έχει δικαίωμα να γνωρίζει επακριβώς ποιο είναι το τίμημα των επιλογών του.
Ακόμα και τώρα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη λογική της σύγκρουσης με την Ευρώπη. Το υπονόησε σε άρθρο του στην «Die Welt», το δήλωσε ευθέως σε συνεντεύξεις μιλώντας για «αναστολή πληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων».
Στην ίδια γραμμή και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τόλιος, που επιμένει ότι «δεν αποκλείονται μονομερείς ενέργειες», ενώ ο οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Λαπαβίτσας, δηλώνει ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον... αέρα.

Η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Για αυτό, πέρα από υπευθυνότητα, απαιτείται άμεση στροφή στον ρεαλισμό.
Σε αυτές τις εκλογές, ας συζητήσουμε για τα δύσκολα και την προοπτική εφαρμογής ενός συγκροτημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Όπως αυτό που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η Ν.Δ. και, μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων στο 32%, μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων σταδιακά στο 15% και κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.
Γιατί, σε τελική ανάλυση, εκείνο που έχει σημασία είναι όταν το κράτος δίνει κάτι στους πολίτες, να το δίνει χωρίς να δημιουργεί ελλείμματα και ο πολίτης να το παίρνει για πάντα.