Χαιρετισμός ΥΜΑΘ στην 39η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ (26-05-2014)

Αξιότιμε Πρόεδρε του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, φίλε Δημήτρη Λακασά,
Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Χριστός Ανέστη. Ας μην το ξεχνούμε και αυτό.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για την έναρξη των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος στα 39 χρόνια δημιουργικής του πορείας έχει διαγράψει με το... σπαθί του μια:
-καταξιωμένη
-και ισχυρή
παρουσία στο χώρο των ελληνικών εξαγωγών.

Οι δράσεις,
-οι πρωτοβουλίες,
-το ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα των μελών του
έχει ως αποτέλεσμα ο ΣΕΒΕ να καθιερωθεί ως ισχυρός οικονομικός βραχίονας της ελληνικής επικράτειας και εσείς, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τις σημαντικές αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος, να αποτελείτε σήμερα τους πρωτοπόρους σε αυτό που ονομάζουμε νέα «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας γνωστό σε όλο τον κόσμο το «made in Greece».

Ξέρετε, αυτές οι τρεις λέξεις είναι το όχημα εξωστρέφειας που έχει σήμερα ανάγκη η πατρίδα μας προκειμένου:
-να αποκτήσει προοπτικές ανάπτυξης
-και να γίνει επιτέλους ανταγωνιστική.
Αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή, που της έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες ακούσατε τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, να αναφέρεται στις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας μας:
-στον τουρισμό,
-στον πρωτογενή τομέα,
-στην ενέργεια,
-στην έρευνα
-και στην τεχνολογία
και να παρουσιάζει το όραμά του για την Ελλάδα του μέλλοντος με:
-770.000 νέες θέσεις εργασίας
-και αύξηση του ΑΕΠ πάνω από τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν το ανώτερο προ κρίσης.

Αυτή η Ελλάδα δεν είναι ουτοπία. Μπορεί να γίνει καθημερινότητά, αρκεί να υπάρξουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για τις οποίες ήδη εργαζόμαστε.

Πρώτα από όλα μείωση της ανεργίας. Για πρώτη φορά από το 2009 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης και με τη δημιουργία τουλάχιστον 550.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύντομα η Ελλάδα θα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προσέξτε, αυτές οι θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν στο δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό τομέα.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η μείωση της φορολογίας. Μεσοπρόθεσμός στόχος μας είναι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους. Όσον αφορά στα επιχειρηματικά κέρδη ο ανώτερος συντελεστής θα είναι 15%, ενώ στα εισοδήματα δεν θα ξεπερνά το 33% και στο ΦΠΑ το 12%.

Τρίτη η ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, τόσο θα αυξάνονται οι δυνατότητες ρευστότητας.

Τέταρτη προϋπόθεση είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ελλάδα διευκολύνει τις επενδύσεις και δεν τις διώχνει.

Τους τελευταίους 22 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, έχουν έρθει στη χώρα μας νέες επενδύσεις ύψους 37,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό εκείνων του 2007.

Απόδειξη της αναζωπύρωσης του επενδυτικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι, όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, η Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ διαχειρίζεται μέχρι σήμερα περισσότερα από 314 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από αυτά:
-708 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις,
-78 εκ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές
-και 2,8 εκ. ευρώ σε προγράμματα leasing,
ενώ τα υπόλοιπα είναι κεφάλαια ίδιας συμμετοχής των επιχειρηματιών.

Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, αναμένεται να προκύψουν τουλάχιστον 1.300 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η υπαγωγή των προτάσεων στον επενδυτικό νόμο διασφαλίζει πρωτίστως περίπου 15.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα στηρίζει πολλαπλάσιες έμμεσες, στα λεγόμενα επαγγέλματα «δορυφόρους».

Επειδή όμως βρισκόμαστε μια ημέρα μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, οφείλουμε να αντικρύσουμε κάποιες καταστάσεις κατάματα και να πούμε, επιτέλους, ορισμένες αδιαπραγμάτευτες αλήθειες.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από εκείνη που βρισκόταν πριν από δυο χρόνια.

Δημοσιονομικά είναι ισχυρότερη,
-τα ελλείμματα έχουν ελεγχθεί,
-το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο
-και το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών τείνει να γίνει πλεονασματικό.

Επιπλέον έχουμε κάνει τεράστια μεταρρυθμιστικά βήματα προς τα εμπρός, ενώ και η θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη έπαψε να απειλείται.

Με αυτό θέλω να πω ότι η πορεία της χώρας μας προς τα πάνω, είναι αδιαμφισβήτητα προδιαγεγραμμένη.

Και αυτό δεν αλλάζει.

Παρά την άνοδο:
-των ευρωσκεπτικιστών,
-της ακροδεξιάς
-και των κομμάτων του λαϊκισμού,
η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Και τώρα ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη το παρελθόν και να πετύχουμε έναν εθνικό και κοινωνικό συντονισμό, μια εθνική ενότητα, που θα αναδείξει το εθνικό μας συμφέρον και θα επιτρέψει στην Ελληνική οικονομία να εξελιχθεί με ταχύτητα.

Έτσι:
-και οι ευκαιρίες θα αναδειχθούν,
-και οι επενδύσεις θα πολλαπλασιαστούν
-και οι οικονομικές αξίες μας θα ανυψωθούν.

Και η Ελλάδα θα γίνει μια ισχυρή χώρα μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Όχι των ελλειμμάτων και του Grexit, αλλά της ανάκαμψης και της ανάπτυξης

Φίλες και φίλοι,
και κλείνω με αυτό μιας και καταχράστηκα κατά πολύ το χρόνο σας, ξέρω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν ψήφισε τη Ν.Δ. γιατί ήταν στεναχωρημένος, όπως ξέρω ότι και πολλοί δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύουν ότι ως κόμμα είναι πολιτικά ανεύθυνο.

Κανένας, ωστόσο, δεν δικαιούται να πει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε αυτό που επέβαλε το εθνικό της καθήκον, να κρατήσει δηλαδή όρθια τη χώρα.

Αν δεν το είχε κάνει, ασφαλώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, μιας και θα εξανεμίζονταν οι κόποι μιας ζωής όλων μας.

Οι επιχειρήσεις θα έβαζαν λουκέτο, θα ακολουθούσε άτακτη χρεοκοπία και πολλά-πολλά άλλα, που κανείς μας δεν θέλει να σκέφτεται.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, πέρασαν.

Η Ελλάδα δεν έγινε ούτε Αργεντινή, ούτε Βενεζουέλα.

Αντίθετα η ελπίδα ξαναγεννήθηκε στον τόπο.

και αυτό που χρειάζεται από εδώ και στο εξής είναι μια περίοδος πολιτικής και οικονομικής:
-σταθερότητας
-και ασφάλειας,
προκειμένου να κάνουμε σίγουρα βήματα μπροστά.

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Με αυτές τις σκέψεις, οι οποίες ομολογώ ότι παραήταν αρκετές αλλά οι πολιτικές εξελίξεις τις επιβάλλουν, χαιρετίζω την 39η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, όντας σίγουρος ότι ο ΣΕΒΕ θα συνεχίσει να πρωτοπορεί στον αγώνα για:
-ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
-και βελτίωση της απασχόλησης.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

SEBE260514SEBE260514a