ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (27-01-2014)


Κύριε Πρόεδρε του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αγαπητέ φίλε Χρήστο Σαραντόπουλε,
Εκλεκτά μέλη του επιμελητηρίου,
Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Εύχομαι ολόψυχα σε εσάς, στις οικογένειες σας και στην πατρίδα μας, μια καλή χρονιά.

Μια χρονιά γεμάτη μόνο με καλές ειδήσεις, μια χρονιά που οι προσδοκίες και οι θυσίες όλων μας θα πιάσουν τόπο.

Και θα πιάσουν. Να είστε σίγουροι για αυτό.

Δεν  είμαι αισιόδοξος από…. Υπουργική υποχρέωση, αλλά γιατί πραγματικά το πιστεύω.

Το πιστεύω γιατί τους τελευταίους 19 μήνες δουλέψαμε όλοι μας πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να πετύχουμε:
-τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ σε χώρα της Ευρώπης,
-αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα μετά από περίπου 30 χρόνια αδιάκοπου δανεισμού, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητα.

Με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες προχωρήσαμε επίσης και σε τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κερδίζοντας με το σπαθί μας την πρώτη θέση στη διεθνή κατάταξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ.

Χάρη σε αυτά τα τρία σπουδαία επιτεύγματα προσβλέπουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά από έξι οδυνηρά χρόνια ύφεσης.

Και τώρα που ξεπερνούμε τους στόχους και σπάμε τα δεσμά της εξάρτησης από τρίτους, η Ελλάδα πατά επιτέλους γερά στα πόδια της.

Για πρώτη φορά ο διάλογος με την Τρόϊκα δεν περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Για πρώτη φορά η συζήτηση μαζί τους περιστρέφεται γύρω από το πώς θα αναδείξουμε τη σημασία:
-της ανταγωνιστικότητας
-και της εξωστρέφειας
στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε μέσα από την ανάπτυξη να καταπολεμήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας, αυτό της ανεργίας.

Σε αυτήν την προσπάθεια τα επιμελητήρια καλείστε να διαδραματίσετε επιτελικό ρόλο, πρωτοστατώντας στην επίτευξη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών κάθε χρόνο και δίνοντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις να δικτυωθούν με μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση αυτή της Ιταλίας.

Κυρίες και κύριοι,
το καράβι που λέγεται Ελλάδα έχει χαράξει άλλη πορεία, πιο αναπτυξιακή, πιο δημιουργική και πλέει σε πιο ήρεμα και ασφαλή νερά.

Οι ανακοινώσεις που κάναμε πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για τα αποτελέσματα του αναπτυξιακού νόμου στη Βόρεια Ελλάδα, σφραγίζουν αυτήν την αλλαγή.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 η Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ δέχθηκε, ελέγχει και αξιολογεί 259 επενδυτικά σχέδια για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, ύψους άνω του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ.

Από αυτά, τα 112 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 840,6 εκ. ευρώ, κατατέθηκαν στη διάρκεια του 7ου επενδυτικού κύκλου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Τώρα λοιπόν αρχίζει η ανάκαμψη.

Και αρχίζει, αφού προηγουμένως υιοθετήσαμε ένα καινούργιο μοντέλο που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου:
-στην ανταγωνιστικότητα,
-την εξωστρέφεια
-και όχι στα δανεικά.

Αυτή είναι η νέα Ελλάδα που γεννιέται.

Η Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και της αξιοκρατίας.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην πολύ όμορφη και ζεστή αποψινή εκδήλωσή σας και σας καλώ, με τη δημιουργικότητά σας, να γίνετε οι πρωταγωνιστές της νέας Ελλάδας.

Και να θυμάστε κάτι ακόμη, όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος γράψουν για αυτήν την περίοδο της ελληνικής οικονομίας, θα αναφερθούν σε εκείνους που άλλαξαν την πορεία του τόπου τους και όχι σε εκείνους που την κρίσιμη ώρα της μάχης πέταξαν την ασπίδα τους, επιλέγοντας να κρυφτούν πίσω από προνομιούχες συντεχνίες.

Σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά.

Σας ευχαριστώ πολύ.