Ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7180

Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2019

Προς Υπουργό
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών για την ταλαιπωρία και τους κινδύνους στους οποίους υπόκεινται οι νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προμηθευτούν τα υψηλού κόστους φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Οι νεφροπαθείς με επιβαρυμένη την υγεία τους αναγκάζονται να περιμένουν με τις ώρες στην αναμονή για να προμηθευτούν τα υψηλού κόστους φάρμακά τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.
Τα προβλήματα και οι αναμονές άρχισαν να σημειώνονται ήδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και αντί να αντιμετωπισθούν, όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύουν με αποτέλεσμα τα λίγα λεπτά να έχουν μετατραπεί σε ώρες αναμονής.
Καθώς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τα υψηλού κόστους φάρμακά τους, οι πολύωρες αναμονές και η ταλαιπωρία είναι μονόδρομος γι΄ αυτούς με όποιο κόστος μπορεί να έχει για την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας τους.
Οι ασθενείς με νεφροπάθειες μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα των θεραπειών τους μόνο από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Τούμπα, καθώς στο αντίστοιχο φαρμακείο της οδού Καλού διατίθενται φάρμακα για άλλες κατηγορίες ασθενών, ενώ το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Εύοσμο εξυπηρετεί τους ασθενείς της περιφέρειας, όπου και αποστέλλονται τα φάρμακα κατόπιν παραγγελιών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εξυπηρέτησης και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξυπηρετούν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους;