Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5937

Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες»

Σε ακτοπλοϊκή απομόνωση κινδυνεύει να περιέλθει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας λίγο πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος, λόγω απουσίας επιβατικών δρομολογίων.
Για ακόμα μία χρονιά η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά των Σποράδων, λίγο πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι. Παρά το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές γραμμές έχουν ήδη δρομολογήσει τα πλοία και προγραμματίσει τα δρομολόγιά τους για το φετινό καλοκαίρι, για τη συγκεκριμένη γραμμή δεν έχει εκφραστεί ακόμα κάποιο ενδιαφέρον.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν προγραμματιστεί δρομολόγια δυσχεραίνει την κατάσταση και ενδεχομένως καθιστά τη σύνδεση μη βιώσιμη, καθώς δεν μπορούν να προγραμματιστούν ταξιδιωτικά πακέτα και από το εξωτερικό, που θα ενίσχυαν τη ζήτηση και την κίνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία προηγούμενων ετών, την περσινή χρονιά που προγραμματίστηκε το δρομολόγιο τελευταία στιγμή δεν είχε ζήτηση από ξένους τουρίστες που είθισται να προγραμματίζουν νωρίς τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ την προηγούμενη χρονιά που υπήρξε νωρίς πρόβλεψη υπήρξε ζήτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης Σποράδων.
Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να επιδοτηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης Σποράδων και να λειτουργήσουν επιβατικά δρομολόγια κατά τη θερινή περίοδο;

-Τι πρόβλεψη υπάρχει για τα επιβατικά δρομολόγια που θα συνδέουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις Κυκλάδες και την Κρήτη φέτος το καλοκαίρι;