Καταρρέει το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Καταρρέει το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5770

Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2019

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών
- Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Καταρρέει το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά»

Ο Παύλος Μελάς η ηγετική αυτή μορφή του Μακεδονικού Αγώνα που αποτέλεσε υπόδειγμα αυταπάρνησης και γενναιότητας για την ελευθερία και την πατρίδα, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ένα νεοκλασικό σπίτι στην οδό Τατοΐου 50 στη Κηφισιά, το οποίο σήμερα βρίσκεται ερειπωμένο και ετοιμόρροπο.
Πρόκειται για μία κατοικία 100 περίπου τμ, που κτίστηκε το 1894 και θεωρείται τυπικό παράδειγμα αγροτικής αρχιτεκτονικής. Είναι το σπίτι από όπου το 1904 ο Παύλος Μελάς ξεκίνησε για τη Μακεδονία, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται σε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο της αυλής.
Ωστόσο, το σπίτι αυτό που αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας της χώρας και θα έπρεπε να έχει προφυλαχθεί από τις φθορές του χρόνου, αλλά και τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς που έχει δεχθεί κατά καιρούς κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Παρά το γεγονός ότι τι 2009 κηρύχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ως Εθνικό Μνημείο, και στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο νεότερο μνημείο μέχρι και σήμερα παραμένει σε τραγική κατάσταση ετοιμόρροπο.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναστήλωσης και συντήρησης του κτιρίου, ώστε να μην καταρρεύσει και χαθεί από τις φθορές του χρόνου;

-Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στην αξιοποίηση της οικίας του Παύλου Μελά, ώστε να διασωθεί ως μνημείο και να αποτελέσει επισκέψιμο χώρο για το κοινό;