Ακατάλληλο το κτήριο της Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος

Ακατάλληλο το κτήριο της Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5173

Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2019

Προς Υπουργό
- Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ακατάλληλο το κτήριο της Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος»

Ακατάλληλο για κάθε χρήση και επικίνδυνο χαρακτηρίστηκε το κτήριο που στεγάζει τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν για την κατάσταση και τη στατικότητα του κτηρίου.
Η μονάδα λειτουργεί σε ισόγειο κτίσμα 309 τμ που κατασκευάστηκε το 1987. Η φθορά του χρόνου, αλλά και οι καθιζήσεις που έχει υποστεί το κτήριο το καθιστούν ακατάλληλο προς χρήση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί πάνελ αμιάντου που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του κτίσματος, τα οποία πλέον είναι εκτεθειμένα με αποτέλεσμα ασθενείς να κάνουν μεταγγίσεις σε έναν χώρο κατασκευασμένο με επικίνδυνο υλικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Στατικότητας το κτήριο παρουσιάζει εκτεταμένες ρωγμές λόγω της καθίζησης του εδάφους, ενώ δεν έχει σαφές στατικό σύστημα, που να καθιστά δυνατή πιθανή επισκευή του. Ακόμα όμως πιο ανησυχητικό είναι το πόρισμα σύμφωνα με το οποίο το κτήριο είναι κατασκευασμένο από πάνελ αμιάντου, που λόγω των καθιζήσεων έχουν υποστεί θραύση και είναι εμφανή σε πολλά σημεία, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Η κατάσταση του κτηρίου και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη λειτουργία της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας έχουν προκαλέσει την αναστάτωση των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών του Νοσοκομείου «Αγίου Παύλου», αλλά και την ανησυχία των εργαζομένων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μη διαταραχθεί το πρόγραμμα θεραπειών και μεταγγίσεων των ασθενών της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος»;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να βρεθεί νέος κατάλληλος χώρος για τη στέγαση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της;