Δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων από τους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα

Δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων από τους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4963

Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2019
Προς Υπουργό
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων από τους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα»

Η αντιμετώπιση και η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων φανερώνει το επίπεδο πολιτισμού ενός λαού. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ανθρωπιάς απέναντι στα αδέσποτα ζώα από τους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι πολύ έντονο, καθώς κάθε μήνα εντοπίζονται 25 με 30 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία με την ευθύνη των αρμοδίων φορέων των δημοτικών αρχών περιθάλπονται, στειρώνονται και στη συνέχεια επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, χωρίς όμως να υπάρχει ένα καταφύγιο για την φροντίδα και την προστασία τους.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος οι τρεις δήμοι διεκδικούν απόδοση μέρους του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται στη Νέα Μεσήμβρια του Δήμου Χαλκηδόνας.
Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε με 4,4 εκατ. ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2000, χωρίς ωστόσο να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ με αποτέλεσμα να παραμένει αναξιοποίητο και να υπόκειται στη φθορά του χρόνου.
Εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος Χαλκηδόνας έχει ζητήσει τη δωρεάν παραχώρηση εκτάσεως 27.000 τμ με τα υφιστάμενα κτίρια και βοηθητικούς χώρους του αγροκτήματος για 25ετή χρήση με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Μάλιστα ο δήμος είναι αυτός που δεσμεύεται να επιβαρυνθεί το κόστος επισκευής των εγκαταστάσεων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του καταφυγίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να παραχωρήσει μέρος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων της Νέας Μεσήμβριας που φθείρεται αναξιοποίητο, για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων από τους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα;

-Για ποιους λόγους εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την παραχώρηση του χώρου, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Χαλκηδόνας για την αποκλειστική δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων;