«Στην… εντατική οι ΜΕΘ όλης της χώρας»

«Στην… εντατική οι ΜΕΘ όλης της χώρας» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4931/18.01.2019

Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2019

Προς:

-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Στην... εντατική οι ΜΕΘ όλης της χώρας»

Στον «μεγάλο ασθενή» του Εθνικού συστήματος υγείας στην πατρίδα μας εξελίσσονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, με την υποστελέχωση να αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας «αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι». Ενδεικτικό είναι, επίσης, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους της ΕΕΕΘ ότι από τις 750 κλίνες ΜΕΘ ανοιχτές είναι οι 680
«Η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, είναι η σημαντικότερη αιτία που το 20% των κρεβατιών στις κλινικές εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστά» πρόσθεσε από την πλευρά της και η αντιπρόεδρος της ΕΕΘ.
Η έλλειψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αυτήν την περίοδο εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης. Η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς σε κλινικές του ΕΣΥ που περιμένουν να ελευθερωθεί κρεβάτι στις ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με θλιβερό αποτέλεσμα η απώλεια ζωών να βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη.
Από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει πως τουλάχιστον τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Ζακύνθου και περίμεναν να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν το χρονικό διάστημα από τις 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι σήμερα. Στην Πάτρα ένας 73χρονος κατέληξε σε ΜΕΘ αφού προηγουμένως περίμενε επτά ημέρες να βρεθεί κρεβάτι, ενώ μια 67χρονη κατέληξε στην παθολογική κλινική.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενισχύσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας;
- Γνωρίζει πόσοι είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς που περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας;
- Πόσοι συμπατριώτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους περιμένοντας να μεταφερθούν σε ΜΕΘ;
- Σε τι ποσοστό κυμαίνεται η υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την οποία αναδεικνύουν και καταγγέλλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς;