«Αποζημιώσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών στην Επανομή και τα Βασιλικά λόγω της “Υπατίας” και του “Τηλέμαχου”»

«Αποζημιώσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών στην Επανομή και τα Βασιλικά λόγω της “Υπατίας” και του “Τηλέμαχου”» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4928/18.1.2019

Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2019

Προς:

-Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Αποζημιώσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών στην Επανομή και τα Βασιλικά λόγω της "Υπατίας" και του "Τηλέμαχου"»

Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών, ειδικά στην περιοχή της Επανομής και των Βασιλικών, προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις ονομασίες «Υπατία» και «Τηλέμαχος», που έπληξαν τις προηγούμενες εβδομάδες το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Το πυκνό χιόνι που κυριολεκτικά «σκέπασε» την Επανομή και οι πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν -με το θερμόμετρο να δείχνει μείον 9 βαθμούς Κελσίου- σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, προκάλεσαν σχεδόν ολική καταστροφή στις παραγωγές μπρόκολων και κουνουπιδιών.
Η έκταση του προβλήματος αποκαλύπτεται σταδιακά από τη στιγμή που άρχισε να υποχωρεί το χιόνι, με αποτέλεσμα να γίνει απολύτως κατανοητό ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι μη εμπορεύσιμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσα κηπευτικά δεν επηρεάστηκαν από τη κακοκαιρία και άρα θα διατεθούν στην αγορά, θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν παραγωγοί και στα Βασιλικά όπου καλλιεργούνται εξωχώραφα κρεμμύδια και πράσα, ενώ όπως επισημαίνουν μέλη του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο καθυστέρησαν σημαντικά τις σπορές σιτηρών και οσπρίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες των παραγωγών σε Επανομή και Βασιλικά;
- Προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους παραγωγούς των παραπάνω περιοχών, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν ουσιαστικά καταστραφεί εξαιτίας της κακοκαιρίας;