«Θέμα “Μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα θέτει ο Ζόραν Ζάεφ»

«Θέμα “Μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα θέτει ο Ζόραν Ζάεφ» Κύριο

Αρ. πρωτ.:4040/5.12.2018

Θεσσαλονίκη, 05 Δεκεμβρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Εξωτερικών
-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Θέμα "Μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα θέτει ο Ζόραν Ζάεφ»

Θέμα ύπαρξης «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα θέτει ευθέως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, με την προκλητική του δήλωση ότι μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών η δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα είναι πολύ πιθανό να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία.
Το νέο εθνικό αφήγημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί «Μακεδονίας» του Αιγαίου επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τους έντονους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει εξ αρχής η ΝΔ για το πόσο εθνικά επιζήμια είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό διότι ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό του γειτονικού κρατιδίου.
Δυστυχώς τα γεγονότα δικαίωσαν τις χειρότερες ανησυχίες μας, μιας και προειδοποιήσαμε ότι ήταν απαράδεκτη η εθνική υποχώρηση των κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένου να αναγνωρίσουν στα Σκόπια δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα και δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα.
Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι η... περίεργη σιωπή του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, κ. Αλέξη Τσίπρα. Αντί η κυβέρνηση να αντιδράσει με τον πλέον δυναμικό τρόπο στην άκρως προκλητική δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εγείρει μείζον εθνικό θέμα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα μέσω μιας άνευρης τοποθέτησης η οποία δεν θέτει ξεκάθαρες «κόκκινες» γραμμές από την πλευρά της Ελλάδας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Με τη σιωπή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει την ύπαρξη δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ζήτημα που θέτει ο Ζόραν Ζάεφ;
- Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη διδασκαλία της δήθεν «Μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία;
- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν ώστε να καταστήσουν σαφές στα Σκόπια, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα ύπαρξης δήθεν «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα;
- Ποιες αλλαγές σχεδιάζει η κοινή επιτροπή Ελλάδας-Σκοπίων στα βιβλία ιστορίας των δυο χωρών;