Χωρίς περιπολικά η Θεσσαλονίκη

Χωρίς περιπολικά η Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2782

Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2018

Προς την Υπουργό
-Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς περιπολικά η Θεσσαλονίκη»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τόσο για τις ελλείψεις σε περιπολικά από τα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης όσο και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υπηρεσιακά οχήματα που έχουν στη διάθεσή τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα μισά οχήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στο συνεργείο, ενώ πολλά από αυτά τελικά ακινητοποιούνται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ή αδυναμίας επιδιόρθωσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα της πόλης έχει κατανεμηθεί από ένα περιπολικό. Εάν το περιπολικό παρουσιάσει κάποια βλάβη τότε το Αστυνομικό Τμήμα μένει χωρίς περιπολικό και συνεπώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι περιπολίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Αστυνομικά Τμήματα των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, τα περιπολικά των οποίων έχουν ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης και εξυπηρετούνται με το περιπολικό του τμήματος Πυλαίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Υπαλλήλων Αστυνομικών. Ένα περιπολικό δηλαδή καλείται να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες τριών Αστυνομικών Τμημάτων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την ασφάλεια των πολιτών.
Ενδεικτικό τόσο της έλλειψης σε οχήματα, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα υπάρχοντα περιπολικά είναι το γεγονός ότι η τροχαία αναγκάζεται σε κάποιες περιπτώσεις ελλείψει περιπολικών να κάνει περιπολίες με συμβατικά οχήματα.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο επιχειρησιακός χρόνος ανταπόκρισης της αστυνομίας σε ένα περιστατικό με όλες τις πιθανές συνέπειες για την εξέλιξή του, αλλά και για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών που μετακινούνται με τα απαρχαιωμένα και με τόσα προβλήματα υπηρεσιακά οχήματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Πόσα περιπολικά έχει χρεωμένο κάθε αστυνομικό τμήμα που υπάγεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, πόσα από αυτά είναι ακινητοποιημένα σε συνεργεία και πόσα χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά;

- Για ποιους λόγους και για πόσο καιρό έχουν μείνει χωρίς διαθέσιμο περιπολικό τα ΑΤ Θέρμης και Θερμαϊκού και εξυπηρετούνται από το ΑΤ Πυλαίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιχειρησιακά ζητήματα σε τρία ΑΤ της περιοχής;

- Σε τι ενέργειες θα προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε περιπολικά των ΑΤ της Θεσσαλονίκης, αλλά και να διασφαλισθεί ότι τα επιχειρησιακά οχήματα είναι ασφαλή;