Επιδρομή βανδαλισμού στην τεχνική σχολή "Ευκλείδης"

Επιδρομή βανδαλισμού στην τεχνική σχολή "Ευκλείδης" Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2782

Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2018

Προς τους Υπουργούς
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επιδρομή βανδαλισμού στην τεχνική σχολή "Ευκλείδης"»

Εικόνες αποκάλυψης παρουσιάζει η ιστορική τεχνική σχολή «Ευκλείδης» στη Θεσσαλονίκη, ένα μόλις μήνα μετά την αναβάθμιση και την παράδοση της πλήρως ανακαινισμένης βιοκλιματικής αυλής του εκπαιδευτικού συγκροτήματος.
Πρόκειται για ένα ιστορικό σχολείο της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε το 1950-52 και σήμερα έφτασε να αριθμεί 2.5000 μαθητές και 500 εκπαιδευτικούς. Είναι ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρέχει μέση και ανώτερη εκπαίδευση σε έναν μεγάλο αριθμό τεχνικών ειδικοτήτων.
Μόλις στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά παραδόθηκε η κεντρική αυλή πλήρως ανακαινισμένη με χαρακτηριστικά σχολείων ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ωστόσο, ένα μήνα μετά στις 11 Οκτωβρίου το κτίριο τέθηκε υπό κατάληψη για πέντε ημέρες από μαθητές που διαμαρτύρονταν για τη μη έγκριση τριών ολιγομελών τμημάτων.
Με τη λήξη της κατάληψης όμως διαψεύσθηκε ο «ζήλος» για γνώση των καταληψιών, καθώς κατέστρεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους αφήνοντας πίσω βομβαρδισμένο τοπίο. Η νέα βιοκλιματική αυλή καταστράφηκε, το δάπεδο ξηλώθηκε ή καλύφθηκε με πίσσα, θρανία και καρέκλες πετάχτηκαν στην αυλή από τα παράθυρα των αιθουσών, στο εσωτερικό του κτιρίου σίδερα ξηλώθηκαν, δάπεδα, αίθουσες και τουαλέτες καταστράφηκαν και οι τοίχοι γέμισαν με γραμμένα συνθήματα.
Το μέγεθος των καταστροφών, γεννά πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τα πραγματικά κίνητρα των καταληψιών, την ταυτότητά τους, αλλά και την προστασία των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Ποιο είναι το κόστος των ζημιών που σημειώθηκαν στην τεχνική σχολή Ευκλείδης, και πώς προβλέπεται να καλυφθεί και να αποκατασταθούν οι ζημιές;

-Ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία όταν ξεκίνησαν οι βανδαλισμοί στον χώρο της σχολής και εάν ναι τι μέτρα έλαβε;

-Πώς δικαιολογούνται βανδαλισμοί αυτού του μεγέθους σε μία σχολή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας, με φρουρό στο πεζοδρόμιο;