«Σε κατάσταση αποσύνθεσης τα δημόσια νοσοκομεία λόγω τεράστιας έλλειψης τραυματιοφορέων»

«Σε κατάσταση αποσύνθεσης τα δημόσια νοσοκομεία λόγω τεράστιας έλλειψης τραυματιοφορέων» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2614/18.10.2018

Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Σε κατάσταση αποσύνθεσης τα δημόσια νοσοκομεία λόγω τεράστιας έλλειψης τραυματιοφορέων»

Κάτω από το όριο ασφαλείας είναι ο αριθμός των τραυματιοφορέων στο ΕΣΥ, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Σε αυτό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων, κ. Γιάννης Πλαγιαννάκος, προειδοποιεί για επικείμενη κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας καθώς από τις συνολικά 4000 οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων καλυμμένες είναι μόλις οι 1200, ενώ επιπλέον 500 καλύπτονται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο ολοκληρώνεται τον προσεχή Φεβρουάριο.
Τα τεράστια κενά που καταγράφονται έχουν ως αποτέλεσμα οι συνοδοί ασθενών να ψάχνουν μόνοι τους για καροτσάκι ή φορεία, ασθενείς να «λιμνάζουν» στους θαλάμους λόγω αδυναμίας μεταφοράς τους στα εργαστήρια για εξετάσεις και τους άνδρες των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης να αναλαμβάνουν πολλές φορές -καλή τη πίστει- ρόλο... τραυματιοφορέα ούτως ώστε να διευκολύνουν την κατάσταση.
Ενδεικτικό των ελλείψεων, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εργάζονται 30 μόνιμοι τραυματιοφορείς και 15 συμβασιούχοι για 900 ασθενείς, στο νοσοκομείο Κορίνθου μόλις 7 για όλες τις βάρδιες και εφημερίες, στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής μόλις 10 και στο «Αττικόν» των 700 κλινών μόλις 35, εκ των οποίων οι 17 με συμβάσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά που αποδεδειγμένα υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία;
- Εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια του προγράμματος του ΟΑΕΔ που απασχολεί τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία;