«Ασφυκτιούν τα κρατητήρια αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης»

«Ασφυκτιούν τα κρατητήρια αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2439/11.10.2018

Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Ασφυκτιούν τα κρατητήρια αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης»

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να τεθεί η κατάσταση στα κρατητήρια αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων. Οι αλλοδαποί που κρατούνται σε αυτά κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, καθώς υπήρξε μέρα όπου σε τμήμα κράτησης χωρητικότητας 12 ατόμων, υπήρχαν 80 κρατούμενοι.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της πόλης, μιας και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα μέσω έγγραφης αναφοράς που κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Σε αυτήν περιγράφουν τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν, ζητώντας από τις αρμόδιες Αρχές να βρεθεί τρόπος αποσυμφόρησης των αστυνομικών τμημάτων όπου σήμερα επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες με πρόσφυγες να κοιμούνται στους διαδρόμους και τα πατώματα, λόγω έλλειψης χώρου στα κρατητήρια.
Εκτός από τις συνθήκες κράτησης, απαράδεκτες είναι και οι συνθήκες εργασίας των Αστυνομικών, οι οποίοι πασχίζουν με πενιχρά μέσα να ανταποκριθούν με επάρκεια στο δύσκολο έργο που τους έχει ανατεθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έχουν φτάσει στο σημείο να αγοράζουν με δικά τους χρήματα βρεφικό γάλα σκόνη για να μπορέσουν να φάνε τα μωρά που έχουν οι αλλοδαποί μαζί τους εντός των κρατητηρίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Εξετάζει το ενδεχόμενο να βρεθεί μεγαλύτερος χώρος για την προσωρινή κράτηση των μεταναστών μέχρι την καταγραφή τους, ώστε να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια;
- Ποιες άλλες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την επίλυση του ζητήματος;