«Στο περίμενε τουλάχιστον 1400 συνταξιούχοι του ΟΤΕ λόγω… ΕΦΚΑ»

«Στο περίμενε τουλάχιστον 1400 συνταξιούχοι του ΟΤΕ λόγω… ΕΦΚΑ» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7170/28.06.18

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2018

Προς:

-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Στο περίμενε τουλάχιστον 1400 συνταξιούχοι του ΟΤΕ λόγω... ΕΦΚΑ»

Τουλάχιστον 1400 υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, θα καθυστερήσουν -άγνωστο μέχρι πότε- να εισπράξουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στη σύνταξή τους εξαιτίας της ασυνεννοησίας των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, έγγραφο του ΟΤΕ αναφέρει ότι «το λάθος», εξαιτίας του οποίου ταλαιπωρούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, «οφειλόταν σε συστημική δυσλειτουργία που άθροιζε όλες τις προηγούμενες εγγραφές του κάθε εργαζόμενου στην επόμενη, με αποτέλεσμα να απεικονίζονται για κάθε εργαζόμενο υπέρογκα ποσά αποδοχών και αναλογουσών εισφορών κατά μήνα».
Λόγω της αστοχίας που αφορά στην περίοδο Ιανουάριος 2014-Ιανουάριος 2015, ο ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει τις συντάξεις των παραπάνω εργαζομένων διότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος διόρθωσης των μισθοδοτικών στοιχείων.
Έτσι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ενώ αρχικά προκρίθηκε η ηλεκτρονική τακτοποίηση, λόγω των εκατοντάδων διορθώσεων που έπρεπε να γίνουν σε κάθε φάκελο ξεχωριστά ΟΤΕ και ΕΦΚΑ επέλεξαν τη χειρόγραφη διόρθωση. Όμως επειδή ο συγκεκριμένος τρόπος αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρος, κατέληξαν εκ νέου στην πρώτη τους επιλογή χωρίς ωστόσο και αυτή να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς την αδυναμία συνεννόησης όσων εμπλέκονται στην υπόθεση «πληρώνουν» οι τουλάχιστον 1400 υπάλληλοι του ΟΤΕ οι οποίοι, ενώ έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν, ο ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες είναι τελικά οι ακριβείς αποδοχές τους και οι καταβληθέντες εισφορές για το διάστημα που εντοπίστηκε το πρόβλημα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Με ποιόν τρόπο θα λυθεί το θέμα της διόρθωσης των αποδοχών και εισφορών των τουλάχιστον 1400 εργαζομένων του ΟΤΕ για την περίοδο Ιανουάριος 2014-Ιανουάριος 2015;
- Σε πόσο καιρό υπολογίζεται να τους καταβληθεί η σύνταξη που τους αναλογεί;