Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με χιλιάδες αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με χιλιάδες αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Θεσσαλονίκη, 22 Μαΐου 2018

Αρ. Πρωτ.: 6160/22.05.2018

Προς:
-Υπουργό Εσωτερικών
-Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με χιλιάδες αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη»

Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι η κατάσταση με τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς συνεχώς να αυξάνονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι πλέον ξεπερνούν τις 20.000, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.
Στα χιλιάδες αδέσποτα, δυστυχώς, έρχονται να προστεθούν και τα ζώα συντροφιάς που πέφτουν θύματα της εγκατάλειψης στους δρόμους από τους ιδιοκτήτες τους, που λόγω της οικονομικής κρίσης ασυνείδητα τα εγκαταλείπουν στους δρόμους.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ζώων όχι μόνο στους δρόμους της πόλης, αλλά και σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης αυξάνεται, ενώ όταν συνθέτουν αγέλες μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα για τους πολίτες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έρχονται στη δημοσιότητα όλο και πιο συχνά περιστατικά επιθέσεων που δέχονται πολίτες, ακόμα και παιδιά από αγέλες αδέσποτων ζώων.
Την ίδια στιγμή τίθενται πολλά θέματα για την κατάσταση της υγείας των ίδιων των ζώων, τους κινδύνους που διατρέχουν από διερχόμενα αυτοκίνητα, και την θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης των ίδιων των ζώων που δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη χώρα με υπεύθυνη φιλοζωική πολιτική.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπάρξει μία ουσιαστική και συντονισμένη φιλοζωική πολιτική διαχείρισης των αδέσποτων ζώων;

-Ποιος είναι ο βαθμός συνεργασίας και διαβούλευσης των συναρμόδιων υπουργείων με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου;