Όχι της Κυβέρνησης στη Μονάδα Ακτινοβολίας Όγκων του CERN

Όχι της Κυβέρνησης στη Μονάδα Ακτινοβολίας Όγκων του CERN Κύριο

Θεσσαλονίκη, 14 Μαΐου 2018

Αρ. Πρωτ.: 5922/14.05.2018

Προς Υπουργό:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Όχι της Κυβέρνησης στη Μονάδα Ακτινοβολίας Όγκων του CERN»

Η άρνηση της χώρας μας, η οποία μάλιστα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954, να διεκδικήσει την εγκατάσταση της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων του CERN, εντός της ελληνικής επικράτειας προκαλεί εντύπωση και εγείρει μία σειρά από ερωτήματα για την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Για ακόμα μία φορά αποκαλύπτεται η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής να υποστηρίξει στην πράξη τις επενδύσεις, την καινοτόμο έρευνα, την πρόοδο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει η Ελλάδα στον χώρο των Βαλκανίων.
Το κόστος της εν λόγω επένδυσης, που αφορά στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η απόσβεσή της δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 5 με 6 χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, του ΕΜΠ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπάρχει τεχνολογική και επιστημονική επάρκεια για το έργο.
Τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήθηκε στο CERN μία κίνηση συνεργασίας των βαλκανικών χωρών «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι χώρες των Βαλκανίων σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος και παραμένει ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων.
Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Μαυροβούνιο, να διεκδικήσουν μία μεγάλη καινοτόμο επένδυση, τη στιγμή μάλιστα που η τεχνογνωσία παραχωρείται στη συνέχεια κατ' αποκλειστικότητα στη χώρα που θα αναλάβει την επένδυση για τη χρήση και την εφαρμογή της στις χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους η χώρα μας αρνήθηκε μέσω του αρμόδιου Υπουργείου τη διεκδίκηση της εγκατάστασης της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων του CERN στην Ελλάδα;

-Έχουν εκτιμηθεί και αποτυπωθεί οι συνέπειες της «a priori» αποχώρησης της Ελλάδας από τη διεκδίκηση του έργου και έχουν αντισταθμιστεί οι συνέπειες αυτές με τα οφέλη που θα μπορούσε να φέρει η επένδυση για τη χώρα μας;