«Έρμαιο των ακραίων καιρικών φαινομένων η Θεσσαλονίκη»

«Έρμαιο των ακραίων καιρικών φαινομένων η Θεσσαλονίκη» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5879/11.05.2018

Θεσσαλονίκη, 11 Μαΐου 2018

Προς:

-Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών

-Υπουργό Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Έρμαιο των ακραίων καιρικών φαινομένων η Θεσσαλονίκη»

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Μαΐου 2018 η Θεσσαλονίκη βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη καθώς προσπαθεί να γιατρέψει τις «πληγές» που της προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και των κατοίκων της.
Δρόμοι πλημμύρισαν, ζωές κινδύνεψαν, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα 24 ώρες μετά την καταρρακτώδη βροχή αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης να είναι πλήρως εγκαταλελειμμένες, με τα αρμόδια Υπουργεία να απουσιάζουν επιδεικτικά.
Η Θεσσαλονίκη όχι μόνο αποδείχθηκε απροετοίμαστη για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά έχει αφεθεί στη μοίρα της όπως αποδείχθηκε με την πολυήμερη διακοπή νερού τον Απρίλιο, καθώς και στο έλεος του «πρώτου» χιονιού (χειμώνας 2017) και της «πρώτης» καταιγίδας που «νέκρωσε» την πόλη και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Διότι δεν ξαναέγινε οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια τα οποία παρέσερναν τους πεζούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί την τριετία 2015-2018;
- Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί από την κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης;
- Θα αναζητηθούν ευθύνες για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βασικές υποδομές της πόλης (ηλεκτροδότηση-υδροδότηση) με αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα οι διακοπές ρεύματος και νερού να είναι καθημερινό φαινόμενο;