«Χωρίς γιατρό το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης»

«Χωρίς γιατρό το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 2018

Αρ. Πρωτ.: 5597

Προς Υπουργό:
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς γιατρό το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης»

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα από δημοσίευμα της εφημερίδας Karfitsa (Σάββατο 28.04.2018) το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης λειτουργεί χωρίς ιατρείο και χωρίς γιατρό. Το γεγονός αυτό εγείρει μία σειρά από ερωτήματα, ενώ όπως καταγράφεται στην πράξη προκαλεί ανασφάλεια και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος των δικαστηρίων.
Το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος όπου εργάζονται και διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες επαγγελματίες, υπάλληλοι, Δικηγόροι, Δικαστές και απλοί πολίτες που διεκπεραιώνουν νομικές υποθέσεις ή έχουν κάποια δίκη.
Ωστόσο, σε αυτόν τον πολυσύχναστο χώρο και ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά για τους πολίτες, που πρέπει να αντιμετωπίσουν μία δίκη, δεν υπάρχει γιατρός που να μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης και να παράσχει τις πρώτες βοήθειες ή να κρίνει ποιο περιστατικό χρήζει διακομιδής σε νοσοκομείο.
Ως εκ τούτου όταν κάποιος κατηγορούμενος επικαλεσθεί αδιαθεσία στο δικαστήριο, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί το περιστατικό, αλλά ούτε καν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες διατάσσεται η μεταφορά του σε εφημερεύον νοσοκομείο. Αυτό συνεπάγεται αυτομάτως με διακοπή της δίκης και αλλαγές στο πρόγραμμα του πινακίου. Την ίδια στιγμή η διαδικασία της διακομιδής δεν είναι απλή, καθώς γίνεται κλήση για ασθενοφόρο, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μεταγωγή με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης κατά τη μεταφορά, αλλά και παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους δεν λειτουργεί το ιατρείο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και πολίτες χωρίς γιατρό ακόμα και για την παροχή πρώτων βοηθειών;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να τοποθετηθεί γιατρός στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και να επαναλειτουργήσει το ιατρείο;