«Σύμβαση ΟΑΕΔ με Βουλγάρικη εταιρεία»

«Σύμβαση ΟΑΕΔ με Βουλγάρικη εταιρεία» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5596/03.05.2018

Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 2018

Προς Υπουργούς:

- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σύμβαση ΟΑΕΔ με Βουλγάρικη εταιρεία»

Ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στα πλαίσια υλοποίησης του τόσο σημαντικού του έργου συνάπτει συμβάσεις με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να υλοποιηθούν διάφορα προγράμματα, αλλά και να υποστηριχθούν οι διάφορες δομές και υπηρεσίες του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, μία από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΟΑΕΔ το τελευταίο διάστημα, είναι με την εταιρεία «Alldatafound ltd», για την ανάθεση του έργου υλοποίησης νέων προγραμμάτων απασχόλησης και νέων απαιτήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 24.800 ευρώ. Με την ίδια εταιρεία, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, έχουν υπογραφεί τουλάχιστον τρεις συμβάσεις.
Το παράδοξο σε όλα τα παραπάνω είναι ότι η εν λόγω εταιρεία που συστήθηκε από δύο Έλληνες έχει έδρα τη Βουλγαρία, στην πόλη Σαντάνσκι. Δηλαδή το Ελληνικό Κράτος δίνει δουλειά και χρήματα σε μία εταιρεία, η οποία εν τέλει φορολογείται σε άλλη χώρα, τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθεια να εντοπίσει και να επιβάλει κυρώσεις σε όσες επιχειρήσεις μετανάστευσαν στη γείτονα χώρα για φορολογικούς λόγους.
Είναι λογικό, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές στη γείτονα χώρα, σε συνδυασμό με τα ελκυστικά επιτόκια δανεισμού, να είναι πόλος έλξης χιλιάδων επιχειρήσεων που επιλέγουν να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ένας Οργανισμός όπως ο ΟΑΕΔ να «δίνει δουλειές» σε τέτοιες εταιρείες.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Αληθεύει το δημοσίευμα για τη σύναψη συμβάσεων με τη εταιρεία «Alldatafound ltd» που έχει έδρα στη Βουλγαρία;

2. Αν ναι, πόσες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με την εταιρεία αυτή, πότε και ποιο είναι το ύψος της κάθε σύμβασης;

3. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η παραπάνω εταιρεία; Ήταν σε γνώση του Οργανισμού που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών για να πάψουν να εμφανίζονται αντίστοιχα περιστατικά;