«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου»

«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4671/23.03.2018

Θεσσαλονίκη 23 Μαρτίου 2018

Προς:

-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου»

Το ασφαλιστικό ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας, αποτέλεσμα και αυτό της παθογένειας του συστήματος αλλά και πολλών λαθών που έγιναν σε βάθος χρόνου.
Η σημερινή Κυβέρνηση, με νόμους τύπου «Κατρούγκαλου» αντί να δώσει λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα του ασφαλιστικού, τελικά βάζει «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες είχαν απομείνει για ένα δικαιότερο και πιο βιώσιμο ασφαλιστικό.
Ένα από τα προβλήματα που μένουν άλυτα, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η αδυναμία των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου να εκδώσουν εγκύκλιο για το ποσό που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να είναι δυνατή η εξαγορά του πλασματικού χρόνου εργασίας, καθώς επίσης και για το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβληθεί για αυτασφάλιση.
Σε αυτή την κατάσταση ομηρίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι από 1/1/2017 περιμένουν μία εγκύκλιο, προκειμένου να καταβάλουν το ποσό που τους αντιστοιχεί για την εξαγορά των πλασματικών χρόνων (που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει προσδιοριστεί), ή για να αυτασφαλιστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (που επίσης έχει προσδιοριστεί) και να πάρουν κάποια στιγμή σύνταξη.
Πέραν τούτου, υπάρχει και μεγάλος αριθμός ατόμων που ενώ μέχρι τις 31/12/2016 πλήρωναν κανονικά το ποσό που τους αντιστοιχούσε, από 1/1/2017 σταμάτησαν, σε αναμονή και αυτοί της εγκυκλίου που ....αναμένεται. Βέβαια εξακολουθούν και τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (που παρατείνεται με αποφάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα), χωρίς να εισφέρουν στο σύστημα ούτε ένα ευρώ.
Η αβεβαιότητα αυτή, εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει για όλους τους ενδιαφερόμενους, αφού εκτός των άλλων παρατείνει την αβεβαιότητά τους για το μέλλον, στερεί από τα ταμεία του ΕΦΚΑ σημαντικούς πόρους, που περισσότερο από ποτέ έχει σήμερα ανάγκη ο Φορέας για την εύρυθμη λειτουργία του. Φυσικά, για ακόμα μία φορά το Κράτος δείχνει την αναξιοπιστία του σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που θέλουν να συνεισφέρουν αλλά δυστυχώς δεν μπορούν.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Για πιο λόγο εδώ και 15 σχεδόν μήνες καθυστερεί η ερμηνευτική εγκύκλιος για την καταβολή ποσών εξαγοράς πλασματικού χρόνου εργασίας, αλλά και για την αυτασφάλιση;

2. Μέχρι πότε προβλέπεται να έχει εκδοθεί, για τη λήξη της ομηρίας χιλιάδων πολιτών;