«Αδιαφορία της κυβέρνησης για 120 ελληνόπουλα στο Κατάρ»

«Αδιαφορία της κυβέρνησης για 120 ελληνόπουλα στο Κατάρ» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3110/01.02.2018

Θεσσαλονίκη, 01 Φεβρουαρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Εξωτερικών

-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Αδιαφορία της κυβέρνησης για 120 ελληνόπουλα στο Κατάρ»

Περίπου 120 ελληνόπουλα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη Ντόχα και τα περίχωρα του Κατάρ, οι οικογένειες των οποίων εργάζονται σε επιχειρήσεις ελληνικών και ξένων συμφερόντων. Υπολογίζεται δε ότι πάνω από 4.000 Έλληνες ζουν και εργάζονται στη χώρα αυτή.
Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα, αφού στην ουσία δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο, παρά μόνο ένα κυριολεκτικά «κρυφό σχολείο» το οποίο λειτουργεί άτυπα και με πολλά προβλήματα, χάρη στη χρηματοδότηση τεσσάρων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που καλύπτουν ενοίκια, αναλώσιμα, ακόμα και μισθούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» στις 31 Δεκεμβρίου 2017, τη διδασκαλία το απόγευμα, μετά το κανονικό σχολείο, έχουν αναλάβει ο ιερέας της περιοχής πάτερ Μακάριος και δυο εκπαιδευτικοί, χωρίς φυσικά να έχουν καμία νομική διαπίστευση ιδιότητας.
Η έλλειψη διακρατικής εκπαιδευτικής συμφωνίας μεταξύ των δυο κρατών εμποδίζει τη νόμιμη ίδρυση εκπαιδευτικού φορέα, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί επίσημα και από το Ελληνικό κράτος. Έτσι γίνονται όλα «πρόχειρα» και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της ιστορίας της πατρίδας μας, επαφίενται στον ηρωισμό των παραπάνω.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Εξετάζεται η υπογραφή διακρατικής εκπαιδευτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Κατάρ, για την απρόσκοπτη αλλά και νόμιμη λειτουργία του ελληνικού σχολείου στη Ντόχα;
- Με ποιο τρόπο θα παρέχεται εκπαίδευση στα ελληνόπουλα, μέχρι να τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα;