«Διώχνουν την αεροπυρόσβεση από τη Θεσσαλονίκη»

«Διώχνουν την αεροπυρόσβεση από τη Θεσσαλονίκη» Κύριο

Αρ. πρωτ.:2153 18/12/17

Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εθνικής Άμυνας
-Υπουργό Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Διώχνουν την αεροπυρόσβεση από τη Θεσσαλονίκη»

Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες προσπαθειών, σαν να αποτελεί πλέον έθιμο, της μετεγκατάστασης της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ) από την 113 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στη Θεσσαλονίκη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
Ευτυχώς, όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες μετεγκατάστασης έχουν πέσει στο κενό λόγω αναδίπλωσης της ηγεσίας του ΥΕΘΑ, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχουν πραγματικοί επιχειρησιακοί ή οικονομικοί λόγοι που δικαιολογούν τη μετεγκατάσταση.
Το έργο της 383 ΜΕΕΑ είναι τεράστιας σημασίας, αφού έχει επιχειρήσει με επιτυχία χιλιάδες αποστολές αεροπυρόσβεσης τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ συμμετέχει και σε πλήθος αποστολών έρευνας και διάσωσης. Αξίζει δε να επισημανθεί η ύπαρξη αρτιότατων εγκαταστάσεων στην 113 Π.Μ. (αποκλειστική χρήση υπόστεγου συντήρησης αεροσκαφών εργοστασιακού φορέα, υπερσύγχρονο αεροδρόμιο επιχειρήσεων κλπ), ενώ οι συνθήκες εκπαίδευσης γίνονται σε ευνοϊκότατο περιβάλλοντα χώρο.
Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται ερωτήματα, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ξανατίθεται το θέμα μετεγκατάστασης της 383 ΜΕΕΑ στην Ελευσίνα, σε ένα υπερκορεσμένο αεροδρόμιο, παράλληλα με την υποβάθμιση της 113 ΠΜ σε Σμηναρχία Μάχης αλλά και την προσωρινή μετεγκατάσταση της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ που φιλοξενεί τα ιπτάμενα ραντάρ. Για μια ακόμη φορά διαφαίνεται η αδικαιολόγητη και αναίτια επιθυμία κάποιων «σκοτεινών κύκλων», προκειμένου να απογυμνωθεί η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, από επιχειρησιακές μονάδες του Ελληνικού στρατού.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που να εξετάζουν τα οφέλη αλλά και τη σκοπιμότητα αυτής της μετακίνησης;

- Ποιο θα είναι το συνολικό κόστος των παραπάνω μετεγκαταστάσεων και από πού θα καλυφθεί;

- Ποια είναι η θέση της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει μεταξύ άλλων το σχεδιασμό και την ευθύνη της κάλυψης αναγκών της δασοπροστασίας στη Βόρεια Ελλάδα;
- Είναι ενήμερη η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για την μετεγκατάσταση;

- Πως θα καλυφθεί η αντιπυρική προστασία για το 2018 εάν μετεγκατασταθεί η 383 ΜΕΕΑ;