«Ημιτελή οδικά έργα οδηγούν 1000 βαρέα οχήματα καθημερινά στις τοπικές οδούς του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης»

«Ημιτελή οδικά έργα οδηγούν 1000 βαρέα οχήματα καθημερινά στις τοπικές οδούς του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Αρ. Πρωτ.:3766/28.02.2017

Προς:
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ημιτελή οδικά έργα οδηγούν 1000 βαρέα οχήματα καθημερινά
στις τοπικές οδούς του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης»

Κυκλοφοριακό έμφραγμα και χάος προκαλείται εδώ και χρόνια στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Καλοχωρίου, από τα ημιτελή οδικά έργα της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό, αλλά και τον ημιτελή κόμβο Κ16.
Οι ημιτελείς υποδομές πρόσβασης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν ως αποτέλεσμα οι μεταφορείς βαρέων φορτίων, που κινούνται από και προς τα κρηπιδώματα της ΟΛΘ ΑΕ, να υποχρεώνονται να κυκλοφορούν από στενούς τοπικούς δρόμους επιβαρύνοντας την εργασία τους με καθυστερήσεις, ενώ δημιουργούν συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας επηρεάζοντας τις δεκάδες επιχειρήσεις στο Καλοχώρι και τους κατοίκους της περιοχής.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε ημερήσια βάση περίπου 1.000 βαρέα φορτηγά διέρχονται από τις τοπικές οδούς προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των επαγγελματιών της περιοχής και των κατοίκων. Παράλληλα εγκλωβισμένοι βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πρόκειται να απαλλοτριωθούν προκειμένου να ολοκληρωθούν τα οδικά έργα.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πρόκειται για παραγωγικές μονάδες που προσφέρουν δεκάδες θέσεις εργασίας και παράγουν κοινωνικό πλούτο βλέποντας το έργο τους καθημερινά να δυσχεραίνει και να ζημιώνονται σε πολλά επίπεδα από μία κατάσταση που φαίνεται να διαιωνίζεται, χωρίς να δίνεται μία αποφασιστική και οριστική λύση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό; Ποιες οι εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση του έργου και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

-Για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο κόμβος Κ16 και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις που αφορούν στα εν λόγω έργα;