Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2500

Θεσσαλονίκη, 13 Μαΐου 2015

Προς Υπουργό:
Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης»

Σε ασφυκτική κατάσταση έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού. Τα προβλήματα είναι τεράστια, οι δυσλειτουργίες αυξάνονται δραματικά και οι ασθενείς βρίσκονται σε οριακό σημείο. Συγκεκριμένα, η υποχρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης αγγίζει το 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη των νοσοκομείων ίσης ή μικρότερης δυναμικότητας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η επιδείνωση της κατάστασης οξύνει τα προβλήματα και την ήδη βεβαρημένη κατάσταση. Η μεγάλη μείωση ως προς την κατανομή των κονδυλίων οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση την υγειονομική περίθαλψη με αποτέλεσμα το προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά και οι ασθενείς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Ως εκ τούτου, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, καθώς οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά μεγαλώνουν, με ορατό τον κίνδυνο αναβολής χειρουργείων. Ακόμη και η συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών είναι ελλιπής, με κινδύνους για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών. Η δυσλειτουργία των νοσοκομείων είναι μεγάλη και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σημειωτέον, ότι τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούν ασθενείς και περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και συνεπώς η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη, προτού οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αυξήσει την χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που είναι δυσανάλογη σε σύγκριση με νοσοκομεία ίσης ή μικρότερης δυναμικότητας, προτού οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση;