«Δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης»

«Δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 445

Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2015

Προς Υπουργό:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης»

Προβλήματα στέγασης, ασφάλειας και αξιοπρεπούς εργασιακού περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους τα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα από τα 17 τμήματα της πόλης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καταλληλόλητα και την παλαιότητα των κτιρίων στα οποία στεγάζονται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ΑΤ Ανάληψης στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την Η' ΔΟΥ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει έλεγχος των πολιτών που εισέρχονται στο κτίριο. Στο ΑΤ Ευόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας του κτιρίου που χρονολογείται από το 1915, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν θύματα όταν κατέρρευσε ένας τοίχος στο τμήμα διαβατηρίων. Στο ΑΤ Πυλαίας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της χρήσης αμιάντου στην κατασκευή του κτιρίου. Ενώ ένα από τα κεντρικότερα ΑΤ της Θεσσαλονίκης, αυτό της πλατείας Δημοκρατίας στεγάζεται σε ένα πολυσύχναστο και πολύ παλαιό κτίριο, όπου συστεγάζονται το Αστυνομικό Τμήμα, το Τμήμα Ασφαλείας, η Τουριστική Αστυνομία και το Τμήμα Αλλοδαπών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά λειτουργικά προβλήματα.
Ένα βασικό κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ΑΤ είναι το θέμα των κρατητηρίων, καθώς είτε κάποιο ΑΤ δεν διαθέτει καθόλου κρατητήρια, όπως αυτό της Νεάπολης, είτε στις περιπτώσεις που διαθέτουν κρατητήρια, οι συνθήκες βραχύβιας κράτησης είναι σχεδόν τριτοκοσμικές, καθώς λόγω πληρότητας των φυλακών, οι κρατούμενοι παραμένουν στα κρατητήρια των ΑΤ ακόμα και για έναν μήνα, μετατρέποντάς τα σε κάποιες περιπτώσεις σε υγειονομικές βόμβες.
Εντύπωση προκαλεί η περίπτωση του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει ζήτημα με την πληρότητα των κρατητηρίων, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί το ζήτημα κυριότητας του κτιρίου, καθώς και ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, που περιπλέκει την κατάσταση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές των ΑΤ της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών σε αυτά;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αποσαφηνισθεί ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ και να δοθεί οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΓΑΔΘ;