(Ερώτηση): «Πρόβλεψη αποζημιώσεων για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων του Ν. Θεσσαλονίκης»

(Ερώτηση): «Πρόβλεψη αποζημιώσεων για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων του Ν. Θεσσαλονίκης» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2296/15.02.2023

Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2023
Προς Υπουργό:
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης
κο. Γιώργο Γεωργαντά

Ερώτηση

«Πρόβλεψη αποζημιώσεων για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων του Ν. Θεσσαλονίκης»

Στην ευρύτερη περιοχή του Σοχού στον Νομό Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 30 παραγωγοί πυρηνόκαρπων (κεράσια, ροδάκινα) είδαν τις παραγωγές τους να καταστρέφονται από τις δυσχερείς για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες συνεχείς βροχοπτώσεις και το χαλάζι την περίοδο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2022. Πρόκειται για την ίδια περίοδο που οι παραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή.
Οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες και στον νομό Θεσσαλονίκης, που ξεπέρασαν το 50% της παραγωγής βερίκοκων και κερασιών. Πέρα όμως από τις καιρικές συνθήκες την κατάσταση επιβαρύνει και η νέα τάξη πραγμάτων που έχει επιφέρει στις εξαγωγές ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας. Η χώρα μας είναι πρώτη σε παραγωγή κερασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κύρια εξαγωγική αγορά της ήταν η Ουκρανία και η Λευκορωσία, καθώς και η Ρωσία.
Το αρμόδιο Υπουργείο εκτιμώντας τις δυσκολίες για τους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας, που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, δρομολόγησε κρατική ενίσχυση για την αποζημίωση καλλιεργειών, που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, χωρίς όμως να συμπεριλάβει τις παραγωγές κερασιών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Πότε θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων που έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις;
- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να συμπεριλάβει και τις παραγωγές κερασιών στα μέτρα στήριξης;
- Θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αποζημιώσεων μειωμένου εισοδήματος και οι παραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης, που επλήγησαν και αυτοί από τις κακοκαιρίες;