"Η Θεσσαλονίκη μπαίνει τώρα στον Παγκόσμιο Ερευνητικό Χάρτη"

"Η Θεσσαλονίκη μπαίνει τώρα στον Παγκόσμιο Ερευνητικό Χάρτη" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Political" και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Διαμάντη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2020

"Η Θεσσαλονίκη μπαίνει τώρα στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη"

Βέβαιος ότι η χώρα μας θα βρεθεί την επομένη της πανδημίας στην πλευρά των νικητών εμφανίζεται ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στην "Political". Εκτιμά, μάλιστα, ότι το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης και σημειώνει ότι οι επενδύσεις της Pfizer και της Cisco στη Θεσσαλονίκη αποτελούν το καλύτερο κίνητρο, ώστε τα επόμενα χρόνια η γενιά του brain drain να γίνει η γενιά του brain gain. Σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει πως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και μας δείχνουν πως έχουμε δρόμο μπροστά μας.

1) Η Θεσσαλονίκη και γενικά η Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες της περιοχής. Τι θεωρείτε ότι έφταιξε και υπήρξε η εκθετική αύξηση;
"Είναι αλήθεια ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας δεν εξελίσσεται με το ρυθμό που επιθυμούμε. Ενώ την περασμένη εβδομάδα η έρευνα που πραγματοποιεί το Α.Π.Θ. στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατέγραφε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αποδεικνύει τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία, επιβεβαιώνει πως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και μας δείχνει ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη, δυναμική πτωτική τάση.
Είναι, λοιπόν, προφανές πως τα υγειονομικά μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν και η σχολαστική τήρησή τους είναι επιτακτική ανάγκη από όλους μας. Ως εκ τούτου είναι άκαιρο να συζητάμε για το πότε θα γίνει άρση του απαγορευτικού, καθώς την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα τη δώσουν μονάχα τα υγειονομικά δεδομένα.
Ο κορωνοϊός θα νικηθεί, είναι θέμα χρόνου, το πιστεύω ακράδαντα. Σκοπός, όμως, είναι να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ανθρώπινες απώλειες. Όσο καλύτερα εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής, τόσο πλησιάζει η ημέρα που θα αφήσουμε πίσω μας το lockdown. Αντίθετα, όσο χαλαρώνουμε και παρεκκλίνουμε από το στόχο, τόσο θα απομακρύνεται".

2) Η Pfizer ανακοίνωσε ένα νέο project στην πόλη της Θεσσαλονίκης που θα δημιουργήσει περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια η Θεσσαλονίκη μπαίνει στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη και ουσιαστικά γίνεται σημείο αναφοράς...
"Πράγματι, χάρη στην απόφαση του Θεσσαλονικιού CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, να επεκτείνει την παρουσία του αμερικανικού κολοσσού στη Θεσσαλονίκη και να ενισχύσει την επένδυση που ήδη υλοποιεί με τη λειτουργία του digital hub, η πόλη μας μπαίνει στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη. Είναι κάτι που το οφείλουμε στον Άλμπερτ Μπουρλά και πρέπει να το αναγνωρίσω δημόσια. Αναλογιστείτε μονάχα ότι στα δύο ερευνητικά κέντρα θα εργάζονται σε πρώτη φάση 600 νέοι επιστήμονες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με την προοπτική αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί.
Από εκεί και πέρα, η Pfizer διευρύνει την επένδυση στη Θεσσαλονίκη αφενός διότι έμεινε ικανοποιημένη από την ανάπτυξη των ψηφιακών της υποδομών στην πόλη, αναγνωρίζοντας ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και αφετέρου γιατί ανακάλυψε το αστείρευτο ταλέντο που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό μας. Και αυτό έχει άμεσα θετικές επιπτώσεις, αφού το να εμπιστεύονται και να επενδύουν στην πατρίδα μας κολοσσοί όπως η Pfizer ή η Cisco είναι το καλύτερο κίνητρο ώστε τα επόμενα χρόνια η γενιά του brain drain να γίνει η γενιά του brain gain".

3) Δυστυχώς το lockdown έχει προκαλέσει προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως στον κόσμο της εστίασης. Με δεδομένο ότι η οικονομία της Θεσσαλονίκης κινείται γύρω από την εστίαση, εκτιμάτε ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα «καλύψουν» τις οικονομικές απώλειες;
"Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και να έχουμε ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε μεθοδικά και υπεύθυνα, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα κανένας συμπατριώτης μας να μη νιώσει απροστάτευτος. Στο πλαίσιο αυτό απλώσαμε δίχτυ προστασίας γύρω από τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους ώστε να διαφυλάξουμε την παραγωγική βάση, την απασχόληση και το εισόδημα.
Με τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των 800 ευρώ, την τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει ήδη βεβαιωθεί σε συνολικά 416.000 επιχειρήσεις, το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" και τη μείωση των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, καλύπτουμε όλους όσοι πλήττονται από τον κορωνοϊό. Την επόμενη ημέρα της πανδημίας η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πλευρά των νικητών και το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης".

4) Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θεωρώντας υπεύθυνο προσωπικά τον πρωθυπουργό. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

"Η σπέκουλα είναι χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που δεν έχει ισχυριστεί ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται για την παγκόσμια πανδημία. Προσπαθούν να "ενοχοποιήσουν" τον πρωθυπουργό νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τους αρνητές της επιστήμης, υπονομεύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη και τον κοινό αγώνα που δίνουμε όλοι απέναντι στο κορωνοϊό. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να εμπλέξουν μέχρι και την επιστημονική κοινότητα στην πολιτική διαμάχη, προσδοκώντας πρόσκαιρα ψηφοθηρικά οφέλη. Επενδύουν στους θανάτους γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα αποκτήσουν ακροατήριο, μόνο που οι Έλληνες τους έχουν γυρίσει την πλάτη".