«Χαλαρότητα και ψευδαίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη ήταν covid-free μας έφτασαν εδώ»

«Χαλαρότητα και ψευδαίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη ήταν covid-free μας έφτασαν εδώ» Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Newpost.gr" και τον δημοσιογράφο Θεόδωρο Παπαδόπουλο, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

«Χαλαρότητα και ψευδαίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη ήταν covid-free μας έφτασαν εδώ»

Ο ΥΜΑΘ κ. Θόδωρος Καράογλου μιλά στο Newpost.gr για τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, για τυχόν ευθύνες και ποιους βαραίνουν, άλλα και για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας και της Β. Ελλάδας ειδικότερα.
Η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της πανδημίας. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν και οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης την ώρα που οι εντατικές είναι γεμάτες και το σύστημα υγείας είναι στα όρια του τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ΥΜΑΘ κ. Θόδωρος Καράογλου μιλά στο Newpost.gr για τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, για τυχόν ευθύνες και ποιους βαραίνουν, άλλα και για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας και της Β. Ελλάδας ειδικότερα.

1) Η Θεσσαλονίκη από υπόδειγμα πόλης covid –free έφτασε στο άλλο άκρο να θεωρείται ως παράδειγμα προς αποφυγή. Πώς έγινε αυτό;
"Πρώτα από όλα ευθύνεται η χαλαρότητα που καλλιεργήθηκε από την ψευδαίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη είναι covid-free. Ήταν Δευτέρα 05 Οκτωβρίου όταν καταγράφηκαν μόλις δυο κρούσματα στην πόλη και θυμάμαι συναδέλφους βουλευτές και υπουργούς από την Αθήνα να με ρωτούν πως τα καταφέραμε και "νικήσαμε" τον κορωνοϊό. Μόνο που η ευφορία δεν κράτησε πολύ, διότι λίγες ημέρες αργότερα άρχισε η ραγδαία επιδείνωση. Στη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό προσθέστε τα φοιτητικά πάρτι στα πανεπιστήμια, τη μαζική έξοδο το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου, η οποία ουσιαστικά μετέφερε το πρόβλημα σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες καθώς τα τουριστικά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας γέμισαν από εκδρομείς, τους αλλοδαπούς εργάτες γης η πλειοψηφία των οποίων ήρθε στη χώρα έχοντας πλαστά τεστ κορωνοϊού που αγόραζαν έναντι 10-15 ευρώ από την πατρίδα τους, παρά τα δειγματοληπτικά τεστ που γίνονταν στους ελληνικούς τελωνειακούς σταθμούς, αλλά και τις πορείες που πραγματοποιούνταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπήρξαν ημέρες που στο Διοικητήριο κατέληξαν μέχρι 4 πορείες, χωρίς φυσικά κανένας από τους συμμετέχοντες να φορά μάσκα, να κρατά αποστάσεις ή να τηρεί στοιχειώδη μέτρα ατομικής προφύλαξης. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που το πρόβλημα διογκώθηκε.
Από τότε βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο! Δίνουμε με ένταση καθημερινά τη μάχη, στηρίζουμε με κάθε τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και κρίνοντας με βάση τη σταδιακή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα που καταγράφει το Α.Π.Θ., από τα δείγματα που ελήφθησαν, φαίνεται πως η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Κάθε άλλο! Οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα, διότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει έντονο στην πόλη και έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι η καμπύλη να επιπεδωθεί. Έως τότε μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς προστατεύοντας εκτός από τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, φοράμε σωστά τη μάσκα και κρατάμε αποστάσεις".

2) Υπάρχουν ευθύνες στους θεσμικούς παράγοντες της πόλης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τον κορονοϊό;
"Την ώρα του πολέμου αυτού του είδους η συζήτηση δεν προσφέρει καμία καλή υπηρεσία. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη αποκλειστικά στον κοινό εχθρό, την πανδημία και ενώνουμε δυνάμεις για να καταφέρουμε να τον νικήσουμε κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Προφανώς εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της, ακούμε τους θεσμικούς φορείς και παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να διορθώσουμε καταστάσεις. Δεσμευτήκαμε ότι κανένας συμπατριώτης μας δεν θα μείνει απροστάτευτος στην υγειονομική κρίση και το καταφέρνουμε λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και στήριξης των ανέργων. Και όλα αυτά βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζω ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας στηρίξαμε τους συμπατριώτες μας με 24 δισεκατομμύρια ευρώ και στο δεύτερο κύμα με άλλα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως τώρα.
Και σε τελική ανάλυση είναι άλλο πράγμα η καλοπροαίρετη κριτική και άλλο η ισοπέδωση των πάντων όπως επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Ας μιλήσουμε όμως με χειροπιαστά δεδομένα τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Πρώτον, τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, στην Ελλάδα είχαμε περίπου 88.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Σήμερα ξεπερνούν τις 100.000 και αυτό οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεύτερον, τον Αύγουστο του 2019 παραλάβαμε 557 μονάδες ΜΕΘ και σήμερα ξεπερνούν τις 1260, δηλαδή έχουμε υπερδιπλάσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τρίτον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέθεσε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ δαπάνες για την υγεία για όλο το χρόνο. Σήμερα, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σας παραθέτω τα παραπάνω στοιχεία θέλοντας να καταδείξω ότι έγιναν πολλά σημαντικά βήματα. Προφανώς δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε, ενισχύεται και θα συνεχίσει να ενισχύεται. Γι' αυτό και αντέχει".

3) Τι θα αλλάζατε αν γυρνούσαμε πίσω στον Αύγουστο που η εικόνα της Β. Ελλάδος ήταν άψογη σε σχέση με κρούσματα και προβλήματα από τον κορονοϊό;
"Είναι εύκολο να υποδυθεί κανείς τον μετά Χριστόν Προφήτη... Μόνο που η τακτική του "εγώ σας τα έλεγα" δεν μου αρέσει και δεν με εκφράζει Προτιμώ να είμαι ρεαλιστής. Να βλέπω το σήμερα, να το αξιολογώ και να σχεδιάζω το αύριο. Στην προκειμένη περίπτωση σημασία και αξία έχει η επόμενη ημέρα. Το χθες πρέπει να είναι διδακτικό και να μετουσιώνεται σε εμπειρία ώστε το αύριο να γίνεται ωφέλιμο. Άρα στρέφουμε την προσοχή μας αποκλειστικά στα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να σχεδιαστούν με ιδιαίτερη προσοχή. Με τα νέα από το μέτωπο της επιστήμης να είναι ενθαρρυντικά και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού να είναι θέμα χρόνου να κυκλοφορήσουν στην αγορά, μετά την υψηλή επιτυχία των κλινικών δοκιμών, πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, καλούμαστε να τη διαχειριστούμε με σεμνότητα, ταπεινότητα, εγκράτεια και αυτοσυγκράτηση. Χωρίς ακρότητες, αλλά και με αυτοκριτική όποτε αυτή είναι επιβεβλημένη.
Χάρη στη συστηματική δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση κάθε συμπολίτης μας που χρειάζεται περίθαλψη για τον κορωνοϊό την έχει. Και αυτό γιατί αυξήθηκαν σημαντικά τα κρεβάτια για απλή νοσηλεία, για covid και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας".

4) Πλέον η ανθρωπότητα μετρά αντίστροφα για την έναρξη του εμβολιασμού που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τι απαντάτε σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν και σε όσους ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψεκασμένους»;
"Θα συμφωνήσω με την επισήμανση του φίλου μου και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, πως δεν θα μας σώσουν τα εμβόλια, αλλά ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και δεν χωρά καμία αμφιβολία για αυτό. Εμείς εκπονήσαμε νωρίς ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχουμε παρουσιάσει και αναλύσει και είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια για τον Covid ώστε να εμβολιάσουμε με ασφάλεια, οργάνωση και ιεράρχηση τους συμπατριώτες μας.
Από εκεί και πέρα, στους "επιστήμονες" του καναπέ και τους "παντογνώστες" του πληκτρολογίου και των social media θα πρότεινα να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο για να δουν από κοντά την κατάσταση ή να συζητήσουν με έναν συμπολίτη μας που έχασε έναν δικό του άνθρωπο από την πανδημία.
Όλοι πλέον έχουν μια ιστορία ενός συγγενούς, ενός φίλου, ενός ανθρώπου που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον θανατηφόρο ιό.
Από σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και από εκτίμηση στην προσφορά των ηρώων του Εθνικού Συστήματος Υγείας πρέπει να βάλουμε τέλος, εκτός από τη διασπορά του ιού, στη διασπορά της ανοησίας, των fake news και της συνωμοσιολογίας".

5) Η Μακεδονία και η Θράκη μετά από τα χρόνια των μνημονίων βρίσκονται αντιμέτωπες με ακόμα πιο έντονη οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Πως μπορούν να εξέλθουν αυτής;
"Το κύριο πρόταγμα είναι πώς θα βγούμε νικητές από την υγειονομική κρίση, φροντίζοντας να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η πρόσκαιρη οικονομική ζημία μπορεί να διορθωθεί. Εκείνο που δεν διορθώνεται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Είναι αλήθεια πως η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και των συνεπειών της. Καθημερινά έχω συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές και τους φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης, αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που παρατηρούνται.
Όπως σας είπα, μέχρι στιγμής καλύπτουμε τις ανάγκες που δημιουργούνται χάρη στις δικές μας "πλάτες", καθώς αναμένουμε την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και αγωνιζόμαστε προκειμένου κανείς να μην νιώσει, να μην μείνει μόνος.
Με υπομονή, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επιμονή θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δυσκολία, με την κοινωνία και την οικονομία όρθιες".

6)Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αδράνεια και κακό χειρισμό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Υπάρχουν ευθύνες στο υγειονομικό πεδίο ή δεν μπορούσε η χώρα να κάνει κάτι παραπάνω;
"H αντιπολίτευση κατηγορεί αδιακρίτως τους πάντες και τα πάντα. Τη στιγμή που εκείνη παριστάνει το δημόσιο... κατήγορο χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια στους Έλληνες γιατί καταψήφισε στη Βουλή τη ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζόμενων, στην αύξηση της απασχόλησης, στη μείωση της ανεργίας.
Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι Έλληνες κρίνουν και έχουν τη γνώση να διακρίνουν ποιοί υλοποιούν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή τους και ποιοί αρκούνται στη στείρα αντιπολίτευση του όχι σε όλα".