"Η Τουρκία ξέρει πως θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει"

"Η Τουρκία ξέρει πως θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μιχαηλίδη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

"Η Τουρκία ξέρει πως θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει"

Για τον κορωνοϊό, το ενδεχόμενο lockdown, τα ελληνοτουρκικά αλλα και τις προοπτικές ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.
Ο Θεόδωρος Καράογλου αναφέρει πως "το καθολικό lockdown δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς οι συνέπειες στην οικονομική ζωή θα είναι ολέθριες". Παράλληλα, πάλι για τα της πανδημίας, σημειώνει ότι "προκειμένου να μην οδηγηθούμε στην έσχατη λύση που κανείς δεν επιθυμεί, παίρνουμε και πάλι έγκαινρα στοχευμένα μέτρα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να ανακουφίσουμε το Σύστημα Υγείας που δέχεται έντονη πίεση".
Σχετικά με την οικονομική διαχείριση της πανδημίας ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr ότι "η συνετή πολιτική που εφαρμόσαμε, μας εξασφάλισε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας το οποίο μας κρατά και σήμερα όρθιους. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι το "οπλοστάσιο" που διαθέτουμε είναι ανεξάντλητο, γεγονός που συνεπάγεται ότι ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε συλλογική ευθύνη".
Αναφερόμενος στις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης στη Μακεδονία ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" στην Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο να "ενισχύσει το καινοτομικό μας σύστημα, να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, να προσελκύσουμε διεθνείς επενδύσεις και να δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας αισθητά το φαινόμενο του brain drain".
Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε και στην κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας πως "η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τους λεονταρισμούς και τις τακτικές του Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία έχει λάβει το μήνυμα και όσοι φαντασιώνονται αναβιώσεις αυτοκρατοριών θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει εφόσον παραβιάσουν τις εθνικές μας "κόκκινες" γραμμές".

1. Η Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Μακεδονίας παρουσιάζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο lockdown και τι παραπάνω από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί πρέπει να γίνει προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική πορεία της πανδημίας;

"Όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ιδιαίτερα επιθετικό. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτείται προσοχή, γι΄αυτό και αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις ώστε να ανακόψουμε άμεσα την εξάπλωση του επικίνδυνου ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, οι οποίες βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο επίπεδο.
Όσον αφορά στο καθολικό lockdown δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς οι συνέπειες στην οικονομική ζωή του τόπου θα είναι ολέθριες.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην οδηγηθούμε στην έσχατη λύση που κανείς δεν επιθυμεί, παίρνουμε και πάλι έγκαιρα στοχευμένα μέτρα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να ανακουφίσουμε το Σύστημα Υγείας που δέχεται έντονη πίεση. Παράλληλα, προσπαθούμε να αφυπνίσουμε και αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Βλέπετε, στην πατρίδα μας, τα συνωμοσιολογικά σενάρια πάντα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Πρόσφατα, στην εφημερίδα "The Guardian" δημοσιεύτηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες είμαστε ο δεύτερος λαός, μετά τη Νιγηρία, που πιστεύει ότι μεγεθύνονται οι αριθμοί των θανάτων από κορωνοϊό. Απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες θεωρίες οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης κόντρα σε όσους "επενδύουν" στο φόβο αναζητώντας ακροατήριο και ψήφους διαμαρτυρίας.
Συνολικά η Ελλάδα πηγαίνει καλά στη διαχείριση του κορωνοϊού, συγκριτικά με άλλες χώρες. Φοράμε μάσκα παντού, πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά, τηρούμε τις αποστάσεις και κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή ώστε να βγούμε από τον λαβύρινθο της υγειονομικής κρίσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Συνιστώ σε όλους να επιδείξουμε ψυχραιμία και να παραμείνουμε σε εγρήγορση, διότι αφενός η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι τα μέτρα όπου τηρούνται αποδίδουν και αφετέρου δεν πρέπει μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία να ενθαρρύνουμε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Μόνο ενωμένοι θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δυσκολία".

2. Μπορεί να αντέξει η εθνική αλλά και η τοπική οικονομία ένα lockdown παρόμοιο με αυτό της Άνοιξης; Αν συμβεί τι θα γίνει προκειμένου να κλείσουν οι «πληγές» που θα έχουν δημιουργηθεί;

"Η κυβέρνηση έχει αναλύσει και εντοπίσει ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιές όχι. Αυτό σημαίνει ότι στα τοπικά lockdown που εφαρμόζονται θα προσαρμόσουμε το σχέδιο μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Επιπρόσθετα, τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται και ένα νέο πρόγραμμα τις επιδοτεί πλήρως για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης έρχεται και αυτή να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα. Επίσης, η εθνική οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί, μιας και το λιανεμπόριο δεν θα κλείσει, ώστε να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την υγεία.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της ορθολογικής και επιτυχημένης διαχείρισης των κονδυλίων στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η συνετή και ταυτόχρονα δυναμική πολιτική που εφαρμόσαμε, μας εξασφάλισε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας το οποίο μας κρατά και σήμερα όρθιους. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι το "οπλοστάσιο" που διαθέτουμε είναι ανεξάντλητο, γεγονός που συνεπάγεται ότι ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε συλλογική ευθύνη".

3. Η κυβέρνηση επενδύει στην ανάπτυξη της περιοχής ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «ThessIntec» στην Θεσσαλονίκη στοχεύει να αποτελέσει «μήτρα της καινοτομίας» για το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ποια θα είναι τα χειροπιαστά οφέλη για τη Μακεδονία από αυτό το εγχείρημα;

"Πρόκειται για ένα project που ήδη υλοποιείται και το οποίο, πέραν του ότι αποτελεί μοναδικό εγχείρημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, θα καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως διεθνή κόμβο έρευνας και τεχνολογίας. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, μαζί με τον Πρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκο Ευθυμιάδη, και τον Πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Κυριάκο Λουφάκη, επισκέφθηκα το αντίστοιχο τεχνολογικό πάρκο της Βουλγαρίας όπου ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του και συζητήσαμε εκτενώς με τη διοίκησή του τη δυνατότητα συνεργασίας για τη συγκρότηση ενός δυναμικού δικτύου καινοτομίας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας στη Ν.Α. Ευρώπη, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και της γνώσης στα Βαλκάνια.
Αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές του "Sofia Tech Park" πήραμε χρήσιμες κατευθύνσεις τις οποίες θα ενσωματώσουμε στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec", με απώτερο σκοπό να ενισχύσουμε το καινοτομικό μας σύστημα, να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, να προσελκύσουμε διεθνείς επενδύσεις και να δημιουργήσουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας αισθητά το φαινόμενο του "brain drain". Αναλογιστείτε μόνο ότι σε πλήρη λειτουργία, στις επιχειρήσεις και στα ερευνητικά κέντρα του "Thess Intec", θα εργάζονται τουλάχιστον 7.000 επιστήμονες και άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Συνεπώς, η Μακεδονία και η Θράκη "αγκάλιασαν" ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλάσια για την πατρίδα μας, αφού η άμεση προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία μπορούν να δώσουν νέο προσανατολισμό στην εθνική οικονομία".

4. Αντίστοιχα, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως από την πανδημία, βλέπουμε μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft να επενδύουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα για τη Μακεδονία και τη Θράκη τι μπορούμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

"Η επένδυση της Microsoft, όπως οι αντίστοιχες της Pfizer και της Cisco που προηγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στέλνουν ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης μεγάλων ομίλων του εξωτερικού στην ελληνική οικονομία και δίνουν το σήμα για να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες επενδύσεις. Με λίγα λόγια βάζουν την Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη, έχοντας ευεργετικό αντίκτυπο σε εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι δίνουν ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις να "ανθίσουν" συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της έρευνας και στην αντιστροφή του brain drain, κρατώντας στην πατρίδα μας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) είναι σύμμαχος κάθε ενέργειας που θα απαιτηθεί προκειμένου να υλοποιηθούν εμβληματικές επενδύσεις οι οποίες θα αποτελέσουν την απαρχή για καλύτερα χρόνια, πιο δημιουργικά και αποδοτικά, στην περιοχή της χωρικής μας ευθύνης. Χάρη στη Pfizer, τη Cisco και τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, επιτέλους η Μακεδονία και η Θράκη ανοίγουν τα φτερά τους στη νέα εποχή, αφού μέσα από σωστό σχεδιασμό, συντονισμό και σκληρή δουλειά, καθιερώνονται στη συνείδηση των διεθνών αγορών ως κόμβος επιχειρηματικών πρωτοβουλιών".

5. Το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) πόσο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής; Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε με δεδομένο πως υπάρχουν πλέον ευκαιρίες όπως αυτή της αναβάθμισης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αλεξανδρούπολης;

"Προσωπικά, εργάζομαι ώστε το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) να λειτουργεί ως ένα μικρό "υπουργείο Ανάπτυξης". Να καταστεί πραγματικό "στρατηγείο" της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, στηρίζοντας μέσα από δυναμικές παρεμβάσεις την υγιή επιχειρηματικότητα της Βόρειας Ελλάδας. Πολύ σωστά αναφέρετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες όπως της αναβάθμισης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης. Στα δυο παραπάνω προσθέτω και το λιμάνι της Καβάλας, γιατί θεωρώ ότι και τα τρία λιμάνια λειτουργούν ως ουσιαστικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, βοηθώντας τον χώρο της γεωγραφικής μας ευθύνης να αποκτήσει πιο ανταγωνιστικά και εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Το σημαντικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη μοίρα της περιοχής μας".

6. Η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο; Ένα θερμό επεισόδιο που φαίνεται πως ψάχνει διακαώς ο Ταγίπ Ερντογάν.

"Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τους λεονταρισμούς και τις τακτικές του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του και έχει επιλέξει να τα εξαγάγει ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας. Όπως είδατε πρόσφατα, μοίραζε τσάι στους αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες του που διαμαρτύρονταν για την οικονομική ανέχεια, όπως κάποτε η Μαρία Αντουανέτα μοίραζε... παντεσπάνι.
Η Ελλάδα ασφαλώς δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο. Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να μην απεμπολήσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Η Τουρκία έχει λάβει το μήνυμα και όσοι φαντασιώνονται αναβιώσεις αυτοκρατοριών θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει εφόσον παραβιάσουν τις εθνικές μας "κόκκινες γραμμές". Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να είναι σίγουροι πως η παρούσα Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ακολουθεί το γνωμικό "σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω..."