"Να καθιερωθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μικρό Νταβός"

"Να καθιερωθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μικρό Νταβός" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Να καθιερωθεί στη Θεσσαλονίκη ένα "μικρό Νταβός"

Ένα μικρό βήμα για την καθιέρωση στη Θεσσαλονίκη ενός "μικρού Νταβός" αποτελεί το φετινό "Thessaloniki Helexpo Forum", όπως τονίζει στα "Π" ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος δεσμεύεται ότι η πόλη θα έχει μετρό το 2023.

- Ποιες είναι οι προσδοκίες από το Thessaloniki Helexpo Forum; Πως και γιατί αποφασίστηκε η διεξαγωγή του;

"Το Thessaloniki Helexpo Forum είναι η μετάβαση της ΔΕΘ στην εποχή του μέλλοντος. Τα προηγούμενα χρόνια όλοι μιλούσαμε ανοιχτά για τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού μοντέλου και καταθέταμε σκέψεις για το διαχωρισμό του εμπορικού σκέλους της Διεθνούς Εκθέσεως από το πολιτικό, με την καθιέρωση στη Θεσσαλονίκη ενός "μικρού Νταβός" που θα έφερνε τη Βόρεια Ελλάδα κάθε Σεπτέμβριο στο επίκεντρο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, κάνουμε ένα πιλοτικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, με την προσδοκία ότι μέσα από την επιτυχία του το Thessaloniki Helexpo Forum θα καθιερωθεί στη συνείδηση του πολιτικού-επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και πολύ σύντομα θα καταστεί θεσμός".

- Πόσο σημαντική είναι τελικά η οικονομική ζημιά για τη Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ; Για ποια χρονιά μεταφέρεται η πρόσκληση στη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα;

"Η απόφαση να ακυρωθεί η εμπορική δραστηριότητα της έκθεσης ήταν δύσκολη αλλά απολύτως δικαιολογημένη, κατανοητή και σεβαστή. Ήταν μια πράξη ευθύνης την οποία υπαγόρευσε η κοινή λογική, δεδομένου ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής προηγείται πάντα της οικονομίας. Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν προσεχτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και η Κυβέρνηση σεβάστηκε την εισήγησή τους. Από εκεί και πέρα, μαζί με τους φορείς της πόλης, αναζητούμε τρόπους να μετριάσουμε τις οικονομικές απώλειες αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμούς πόρους και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι σαφής, κανένας κλάδος που δοκιμάζεται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού δεν θα μείνει απροστάτευτος. Όσον αφορά στη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μετατεθεί το 2022, γιατί το 2021 τιμώμενη χώρα θα είναι η Γαλλία".

- Προχωρούν οι εργασίες για το Μετρό της Θεσσαλονίκης; Πότε θα παραδοθεί στην πόλη;

"Το Μετρό προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα ώστε να παραδοθεί έτοιμο για χρήση το 2023. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αλλάξει την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ σε λίγες ημέρες πρόκειται να απομακρυνθούν και οι λαμαρίνες από τον υπό κατασκευή σταθμό στην οδό Μεταμορφώσεως στην Καλαμαριά.
Παρόλα αυτά φαίνεται οτι κάποιοι επιχειρούν να κρατήσουν "δέσμιο" το έργο, δοκιμάζοντας την υπομονή των Θεσσαλονικέων. Αναφέρομαι στις τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν ενάντια στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για τη μεθοδολογία απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου, οι οποίες θα συνεκδικαστούν στις 4 Δεκεμβρίου του 2020. Ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις σε ένα έργο που συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από 35 χρόνια, η κατασκευή του ξεκίνησε πριν από 14-15 χρόνια και εν τούτοις παραμένει ημιτελές μέχρι σήμερα".

- Ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η κα Νοτοπούλου σας κατηγορούν ότι οικειοποιείστε έργα της προηγούμενης κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Τι απαντάτε;

"Το μόνο που δεν έχουμε ακούσει από το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι και ο Λευκός Πύργος αποτελεί δικό τους... έργο! Είμαι θιασώτης του πολιτικού πολιτισμού, πλην όμως όλα όσα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για τα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν πλέον τα όρια της γραφικότητας και αγγίζουν εκείνα της πολιτικής απατεωνιάς. Θέλετε να σας θυμίσω την εποχή των μουσαμάδων στο μετρό της Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος σε ανύπαρκτο οικόπεδο ή τις αντιδράσεις των στελεχών τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν σκαρφάλωναν στην πύλη του ΟΛΘ εμποδίζοντας μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα; Δυστυχώς ένα από τα πολλά μειονεκτήματα που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η κοντή μνήμη. Οι Θεσσαλονικείς όμως δεν ξεχνούμε πόσο στοίχισαν στην πόλη τα 4,5 χαμένα χρόνια διακυβέρνησής τους".

- Ποια είναι τα έργα που έχει δρομολογήσει ή υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία για την Κεντρική Μακεδονία, μετά από 14 μήνες στη διακυβέρνηση;

"Στη Βόρεια Ελλάδα, 14 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, οι στόχοι δεκαετιών μετατρέπονται σε πράξεις. Η Μακεδονία και η Θράκη μιλούν πλέον σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα, αφού δεν υπάρχουν "θα" παρά μονάχα "γίνεται". Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec", η ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού (Fly Over), η ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι κάθετες συνδέσεις της Εγνατίας Οδού, η ανάπλαση του χώρου στο πρώτη στρατόπεδο "Παύλου Μελά", το γήπεδο του ΠΑΟΚ, είναι έργα τα οποία δημιουργούν προοπτικές και αποτελούν παρακαταθήκη για το αύριο της Βόρειας Ελλάδας. Γιατί, σε τελική ανάλυση, τα έργα είναι συνώνυμα της προόδου. Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα είναι μια διαφορετική πόλη, μια καλύτερη πόλη, αυτοδύναμη και προικισμένη με υποδομές οι οποίες έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια".