Συνέντευξη στη Βουλγαρική ιστοσελίδα NBOX.BG

Συνέντευξη στη Βουλγαρική ιστοσελίδα NBOX.BG Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη Βουλγαρική ιστοσελίδα Nbox.bg και τη δημοσιογράφο Olia Al Ahmet, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

1. Κύριε Υπουργέ, πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας τα τελευταία χρόνια στον τομέα αρμοδιότητάς σας;
"Απαντώντας μονολεκτικά θα τη χαρακτήριζα αρμονική! Στα 140 χρόνια που πέρασαν από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων η Ελληνοβουλγαρική φιλία έχει δομηθεί σε στέρεες βάσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τη στενή στρατηγική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και από την αμέριστη υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα η πατρίδα μου κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη χώρα σας καλύπτοντας διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ από τη δική σας πλευρά η Βουλγαρία απορροφά περίπου το 4,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών καταγράφοντας παράλληλα αξιοπρόσεκτη αύξηση των βουλγαρικών επενδύσεων στον εν Ελλάδι ξενοδοχειακό κλάδο.
Με οδηγό το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους λαούς μας προχωρούμε στην περαιτέρω εξέλιξη της ουσιαστικής και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.
Είμαστε στενοί εταίροι και σύμμαχοι, μα προπάντων πυλώνες σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη αφού εργαζόμαστε από κοινού αδιάκοπα υπέρ της ανάπτυξης των Βαλκανίων".

2. Υπάρχει συγκεκριμένη αφορμή για την επίσκεψή σας;
"Εγκαινιάζοντας το περίπτερο του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Σόφιας, είχα επισημάνει ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που φέρνουν τους λαούς πιο κοντά. Κρίναμε οτι στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στη Βόρεια Ελλάδα είναι ωφέλιμο να συμμετέχουμε στη φετινή διοργάνωση, διότι οι Βούλγαροι επιλέγετε σταθερά την Ελλάδα για τις διακοπές σας. Το 2018 περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια συμπατριώτες σας επισκέφθηκαν την πατρίδα μου καθιερώνοντάς την ως κορυφαίο προορισμό των προτιμήσεων σας. Το ίδιο συνέβη και το 2019 όπου, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους πραγματοποιήσατε 158.300 ταξίδια στην Ελλάδα.
Η εμπιστοσύνη που μας δείχνετε είναι το καύσιμο που μας βοηθά να εξελίξουμε το τουριστικό μας προϊόν υπερβαίνοντας το κλασικό μοντέλο του "ήλιος και θάλασσα". Επισκέφθηκα, λοιπόν, τη Βουλγαρία για να προωθήσω τις εξειδικευμένες ενεργητικές και εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει κάποιος στη Μακεδονία και τη Θράκη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον θρησκευτικό τουρισμό.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών αντιληφθήκαμε έγκαιρα το ρεύμα που αναπτύσσεται και επεξεργαζόμαστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Με τις χιλιομετρικές αποστάσεις να έχουν μειωθεί αισθητά, μπορείτε να επισκεφθείτε όλο το χρόνο το Άγιο Όρος όπου μονάζουν και Βούλγαροι μοναχοί, τις εκκλησίες και φυσικά όλα τα χριστιανικά μνημεία της Βόρειας Ελλάδας που αφορούν τη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και μεταγενέστερη περίοδο.
Απευθύνω κάλεσμα στο φίλο λαό της Βουλγαρίας να ανακαλύψει όλες τις πτυχές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος το οποίο είναι δωδεκάμηνο και διαρκεί 365 ημέρες το χρόνο. Η Ελλάδα σας αγαπά, σας στηρίζει και περιμένει να σας φιλοξενήσει με τον ξεχωριστό της τρόπο ώστε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που της δείχνετε επιλέγοντάς την σταθερά ως τουριστικό προορισμό".

3. Πώς τα καταφέρνει η Ελλάδα στο θέμα των μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται στην επικράτειά της; Πρόσφατα είχε επεισόδια στη Λέσβο.
"Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι πρόκειται για μετανάστες και όχι για πρόσφυγες. Το 2015 οι Σύροι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αντιπροσώπευαν το 75% των εισερχόμενων στη χώρα μας. Σήμερα οι Σύροι είναι μόλις δυο στους δέκα και το 50% όσων μετακινούνται οργανωμένα στην Ελλάδα από τους διακινητές είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, οι οποίοι έχουν το προφίλ του οικονομικού μετανάστη.
Για την αρτιότερη διαχείριση του ζητήματος η Κυβέρνησή μας πορεύεται βάσει τεσσάρων αξόνων. Ο πρώτος αφορά την καλύτερη προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ο δεύτερος την επιτάχυνση της αξιολόγησης της αίτησης χορήγησης ασύλου, η τρίτη τη διάχυση του μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και ο τέταρτος τη διεθνοποίηση του θέματος.
Επιπρόσθετα προχωρούμε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων και λειτουργίας των ΜΚΟ για να ελέγχεται καλύτερα η δράση τους, όπως επίσης και στη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών δομών στις οποίες θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης ως προς τη λειτουργία τους και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Τέλος, πολύ σύντομα θα προσλάβουμε 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας. Η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι και πλέον μπαίνουν κανόνες.

4. Πώς βλέπετε τη λύση του εν λόγω προβλήματος από την σκοπιά της Ελλάδας και από την σκοπιά της ΕΕ στο σύνολό της;
"Το προσφυγικό αφορά συνολικά την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και μέλος της Ε.Ε. η πατρίδα μου ούτε πρέπει ούτε μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό βάρος που ξεκινάει εκτός Ελλάδος και επιθυμεί να καταλήξει και πάλι εκτός Ελλάδος, αφού οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν επιθυμούν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στη χώρα μας αλλά τη μετακίνησή τους με σκοπό την εξεύρεση εργασίας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά να είναι μια ουσιαστική πολιτική. Για παράδειγμα, δεν νοείται χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι οποίες αρνούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των προσφύγων να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της συνθήκης Σένγκεν. Αυτές οι συμπεριφορές δεν πιστοποιούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προφανώς δεν μπορούν να είναι αποδεκτές".

5. Συνεργάζεστε αποτελεσματικά με το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας και τις αρμόδιες βουλγαρικές υπηρεσίες; Ποιος είναι ο κλάδος στον οποίον συνεργάζεστε καλύτερα;
"Η συνεργασία μας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα και ενδυναμώνει τις έτσι και αλλιώς εξαιρετικές μας σχέσεις. Από τη στιγμή που υπάρχει αμοιβαία θέληση, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός μεταξύ δυο χωρών ξεπερνιούνται όλα τα μικρά ή μεγάλα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν σε μια διακρατική επαφή. Άλλωστε είμαστε και οι δυο κράτη μέλη της Ε.Ε. και οι διακρατικές μας διαφοροποιήσεις αφορούν περισσότερο θέματα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά και λιγότερο ουσίας. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να ενισχύουμε καθημερινά τους διαύλους επικοινωνίας με σκοπό οι μεταξύ μας σχέσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών μας. Έχουμε κοινή προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και αυτό μας βοηθά να πορευόμαστε με συνέχεια και συνέπεια στην αδιαπραγμάτευτη αρχή που έχουμε θέσει να συμβάλλουμε στη σταθερότητα και πρόοδο της ευρύτερης περιοχής.

6. Υπάρχει πρόβλημα με διασυνοριακά δίκτυα λαθρεμπορίου και τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας;
"Βασική προτεραιότητα των δυο χωρών είναι η αποτροπή και η καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε και αν αυτά εκδηλώνονται. Συνεχώς και συστηματικά πραγματοποιούνται έλεγχοι για την πάταξη της παραοικονομίας και ενισχύουμε το διωκτικό έργο των τελωνειακών αρχών. Επίσης, υπενθυμίζω ότι από τον Ιούνιο του 2010, στον Προμαχώνα Σερρών, λειτουργεί το Κέντρο Επαφής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών με σκοπό την ασφάλεια των συνόρων και την πάταξη του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος. Επιπρόσθετα έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας την ενίσχυση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να αναβαθμιστεί το ελεγκτικό δυναμικό τους και να ασκούν αποτελεσματικά το έργο τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής".

7. Ποια είναι η δυναμική των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα θέματα των νησιών του Αιγαίου; Πώς θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί η ένταση;
"Οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας υπονομεύουν την ασφάλεια στη Ν.Α. Ευρώπη. Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ισχυρή περιφερειακή δύναμη που αγωνίζεται για την ειρήνη, καταδικάζει τις πρακτικές της Άγκυρας, υπερασπιζόμενη την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας σε ειλικρινή και αξιόπιστη βάση. Η πρόσφατη ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία στην ουσία καταργεί από το χάρτη ολόκληρα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη και το Καστελόριζο, μη αναγνωρίζοντας υφαλοκρυπίδα και ΑΟΖ όπως το διεθνές δίκαιο ορίζει, υπονομεύει την ειρήνη και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Σας θυμίζω ότι τόσο η Ε.Ε., όσοι οι ΗΠΑ και άλλα κράτα έχουν ήδη χαρακτηρίσει την πράξη αυτή παράνομη. Παρόλα αυτά, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι παραβιάσεις του εναέριου μας χώρου και να περιοριστεί η πιθανότητα τυχαίου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ήδη το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας συζητά με την Άγκυρα στη λογική της δημιουργίας κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης. Εκείνο που πρέπει να κατανοήσει η άλλη πλευρά είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ταραχοποιό στοιχείο στα Βαλκάνια. Η επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αλλά σας διαβεβαιώνω πως η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε εκβιάζεται. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τα αμφισβητεί".

8. Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι σήμερα για τις δύο μας χώρες κατά τη γνώμη σας;
"Εφόσον συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της ειλικρίνειας, της αξιοπιστίας και του ρεαλισμού δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι δυο σταθεροί πυλώνες φιλίας, ανάπτυξης και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων. Θα ήταν πραγματικά πολύ σημαντικό εάν και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων ακολουθούσαν το δικό μας πρότυπο ώστε να ενταχθούν στο κοινό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση".

9. Από την σκοπιά του Υπουργείου και του τομέα αρμοδιότητάς σας πώς βλέπετε την πιθανότητα να παρακάμψει ο αγωγός Turkish Stream την επικράτεια της Βουλγαρίας και να περάσει από την επικράτεια της Ελλάδας;
"Οι ενεργειακές πηγές πρέπει να αποτελούν κίνητρο ειρήνης και ευημερίας και όχι πεδίο συγκρούσεων. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας παρέχει η γεωστρατηγική θέση των δυο χωρών, να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των λαών μας και να αξιοποιήσουμε τους αγωγούς για το συμφέρον των πολιτών μας μέσω του ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου".