"Δεν θα ανοίξουμε την πόρτα του διχασμού"

"Δεν θα ανοίξουμε την πόρτα του διχασμού" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής" και την δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2020

"Δεν θα ανοίξουμε την πόρτα του διχασμού"

"Ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και σύνεση", συστήνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, στη συνέντευξή του στη "Βραδυνή της Κυριακής", με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν στο ποδόσφαιρο με τον ΠΑΟΚ. Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί ότι "η Ελλάδα είναι υπεράνω ομάδων". Και προσθέτει: "Εθνικό μας στοίχημα είναι η ενότητα. Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα περιττεύει". Επίσης, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, για ακόμη μια φορά επιλέγει το γνώριμο γι' αυτόν δρόμο του διχασμού. "Δεν τοποθετούνται υπεύθυνα, αλλά επιζητούν το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον" σημειώνει.

1. Με τόσα ανοιχτά ζητήματα κυρίως στα εθνικά, θεωρείτε ότι η χώρα έχει το περιθώριο να διχάζεται σε «βόρειους» και «νότιους» για το ποδόσφαιρο; Τι συστήνετε στους οπαδούς του ποδοσφαίρου της Βορείου Ελλάδας;
"Δεν πρόκειται να ανοίξουμε την πόρτα στο διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο, ούτε υπάρχει καμία διάθεση να ποδοσφαιροποιήσουμε την πολιτική. Υπάρχουν διακριτά όρια τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους. Συστήνω ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και σύνεση, διότι η Ελλάδα είναι υπεράνω ομάδων. Εθνικό μας στοίχημα είναι η ενότητα. Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα περιττεύει".

2. Πώς σχολιάζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία με το ζήτημα του ΠΑΟΚ να επιτεθεί στην κυβέρνηση;
"Παλιά τους τέχνη κόσκινο στο ΣΥΡΙΖΑ αφού για ακόμη μια φορά επιλέγουν το γνώριμο για εκείνους δρόμο του διχασμού. Δεν τοποθετούνται υπεύθυνα αλλά επιζητούν το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον. Ασκούν κριτική αλλά δεν καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση και δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους. Ειλικρινά, δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη η στάση που κρατούν..."

3. Είσαστε από τους υπουργούς που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο Παρίσι. Πώς αξιολογείτε αυτό το ταξίδι;
"Ήταν άκρως επιτυχημένο! Η Γαλλία παρείχε πολύπλευρη στήριξη στην Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ οι δεσμοί μας αναβαθμίστηκαν και παραμένουν ακλόνητοι με την εκλογή του κ. Μακρόν στην Προεδρία. Σήμερα η Γαλλία συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των ξένων επενδυτών στην πατρίδα μας, δίνοντας εμφανή ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή που σηματοδότησε στην Ελλάδα η εκλογή του κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας. Όσον αφορά στη συνάντηση των δυο ηγετών, η ατζέντα περιελάμβανε διμερή θέματα, τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας μας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά την αμυντική μας συνεργασία. Οι συζητήσεις και οι επαφές αυτού του επιπέδου, αλλά και η θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον Γάλλο Πρόεδρο, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή στο εξωτερικό, η οποία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη".

4. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική της προκλητικότητα. Πρέπει να προετοιμάζεται η χώρα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;
"Η Ελλάδα δεν φοβάται και είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Άλλωστε, διαχρονικά, η Τουρκία αρέσκεται να συμπεριφέρεται ως "νταής" στη Μεσόγειο καταπατώντας κάθε κανόνα καλής γειτονίας. Η επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ωστόσο η πατρίδα μας ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Η στάση που κρατούμε έναντι της Τουρκίας είναι στάση ευθύνης και σε καμία περίπτωση αμυντική. Εφόσον η Άγκυρα παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα εξυπακούεται πως δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια".

5. Στο Παρίσι ήρθατε σε επαφή και με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων. Υπήρξε ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μακεδονία – Θράκη; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η περιοχή;
"Η Μακεδονία και η Θράκη αφήνουν πίσω την εποχή της αποβιομηχάνισης και της εσωστρέφειας και με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει εξελίσσονται σε παραγωγικό επίκεντρο για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης. Το πιστοποιούν η έλευση του αμερικανικού κολοσσού φαρμακοβιομηχανίας Pfizer που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, το έντονο ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου αεροδιαστημικής Leonardo, η εκφρασμένη πρόθεση της κορυφαίας τεχνολογικής εταιρείας Cisco να επενδύσει 12 εκ. ευρώ στην πόλη για τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας και η πρόοδος στην υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου "Thess Intec". Η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, στη γεωστρατηγική θέση που κατέχουμε ως κόμβος διευρωπαϊκών μεταφορών και ενισχύεται σημαντικά τόσο από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δημιουργική επανεκκίνηση όσο και από την πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα. Με τα νέα δεδομένα η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν στους υποψήφιους επενδυτές ένα σταθερό, ασφαλές και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλή φορολογία. Κατ' επέκταση η κατάλληλη στιγμή για όποιον ενδιαφέρετε να επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα είναι τώρα!".

6. Ποιο είναι το στοίχημα που βάζετε για το 2020 σε έργα που πρέπει να γίνουν;
"Στην πρώτη γραμμή των βασικών μας προτεραιοτήτων βρίσκεται η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς "Thess Intec, το οποίο απαιτεί μια σειρά διαδικασιών τις οποίες ο Πρωθυπουργός θέλει να έχουν ολοκληρωθεί εντός διετίας. Η σημαντική εξέλιξη, την οποία μπορώ να σας ανακοινώσω, είναι ότι άμεσα ολοκληρώνεται η παραχώρηση οικοπέδου 760 στρεμμάτων, στην περιοχή της Περαίας, από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, για να φιλοξενηθεί το όλο εγχείρημα. Βασική μας προτεραιότητα είναι, επίσης, η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που αφορούν τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο project είμαστε εν αναμονή του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου και της προκήρυξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το χρονοδιάγραμμά μας προβλέπει οι νέες εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες το 2026, στην επέτειο 100 χρόνων από τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ. Τέλος, ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις για να εκσυγχρονίσουν και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους. Το επιτυγχάνουμε μέσω της διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων που εδρεύει στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ και η οποία εποπτεύει την εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων 3908 και 4399. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια και εξετάζονται άλλα 81, με το ποσό ενίσχυσης να υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ".