"Έννοια μας να αμβλύνουμε τις γωνίες της Συμφωνίας των Πρεσπών"

"Έννοια μας να αμβλύνουμε τις γωνίες της Συμφωνίας των Πρεσπών" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Tomanifesto.gr" και τον δημοσιογράφο Θεοδόση Παπανδρέου, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Θ. Καράογλου: "Έννοια μας να αμβλύνουμε τις "γωνίες" της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Στα επόμενα βήματα για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων αναφέρεται, μιλώντας στο tomanifesto.gr και τον Θεοδόση Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Ο Θεόδωρος Καράογλου επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το δικαίωμα βέτο κατά της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. εφόσον η γειτονική χώρα δεν τηρήσει τα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία τονίζει πως έχει δέσει τα χέρια της χώρας. Τονίζει πως η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να χάσει άλλη ευκαιρία και από πόλη των υποσχέσεων να γίνει πόλη των έργων.

1.Κύριε υπουργέ, πρόσφατα παρουσιάστηκε το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα. Είναι ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσουν ταυτότητα. Τα επόμενα τι θα αφορούν;

"Το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα κατοχυρώνει μια ενιαία συλλογική ταυτότητα. Είναι η "σφραγίδα" που θα ξεχωρίζει από εδώ και στο εξής τα προϊόντα τα οποία παράγονται στη Μακεδονική γη, η οποία παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας και παράλληλα χαράσσει με εθνική αυτοπεποίθηση το μέλλον. "Αγκαλιάστηκε" από όλους τους παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας και υποστηρίζεται από τις επιχειρήσεις. Είχαμε δεσμευτεί ότι καμία Μακεδονική επιχείρηση δεν θα μείνει απροστάτευτη από τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κάναμε πράξη. Το επόμενο βήμα για την προστασία του brand "Μακεδονία" έγινε με την κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Πριν από λίγες ημέρες, στο Διοικητήριο, παρουσιάσαμε τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας επιτυγχάνουμε τον διπλασιασμό των ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία, καθώς στα ήδη 58 που έχουν ήδη κατοχυρωθεί, θα προστεθούν άμεσα άλλα 22 προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ και άλλα 20 Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σχεδόν σε 100. Έτσι, αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, συνδέοντας τα ποιοτικά προϊόντα μας με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Βόρειας Ελλάδας".

2.Έχει γίνει σαφές πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς από την Ελλάδα. Μέσα στο πλαίσιο που αυτή δημιουργεί, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;

"Δυστυχώς, η συμφωνία που κύρωσε στη Βουλή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και φέρει τις υπογραφές των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά, έχει "δέσει" τα χέρια της χώρας. Είναι δεσμευτική και ως διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς. Εάν υπήρχε η δυνατότητα μια χώρα να ακυρώνει με το "έτσι θέλω" διεθνείς συμφωνίες, τότε να είστε σίγουροι πως και η Τουρκία, με τον Πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν, θα είχαν καταγγείλει και πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σας θέτω το συγκεκριμένο παράδειγμα, για να αντιληφθείτε το ασφυκτικό πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, ως ΝΔ κάναμε ό,τι μπορούσαμε -εντός των ορίων που καθορίζει το Σύνταγμα- προκειμένου να μην εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αντιταχθήκαμε τόσο εντός Ολομέλειας όσο και εκτός, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές στον κ. Ζάεφ πως εκείνος δεν θα υπέγραφε ποτέ την επίμαχη Συμφωνία.
Με βάση αυτήν την αρχή, δική μας έννοια είναι πως θα καταφέρουμε να αμβλύνουμε τις "γωνίες" της, διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Η άσκηση βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων παραμένει ένα δυνατό "χαρτί" στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά που κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα θέλει και επιδιώκει να έχει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού με όλους τους γείτονές της. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η τήρηση των αρχών καλής γειτονίας".

3.Η Μακεδονία είναι ένας τόπος που δεν έχει δει την ανάπτυξη που θα έπρεπε. Τι έχει φταίξει και πως μπορεί αυτό να αλλάξει;

"Η Μακεδονία αδικήθηκε και αδίκησε τον εαυτό της. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το τι έχει φταίξει. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες για τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του χθες, αλλά πως θα μπορέσει επιτέλους αυτή η ευλογημένη γη να αναπτυχθεί σωστά και να εξελιχθεί σε θετικό σημείο αναφοράς για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης. Εκείνο που μετράει, λοιπόν, για τη δική μας Κυβέρνηση, είναι το μέλλον. Και το μέλλον που θέλουμε να δώσουμε στους Βορειοελλαδίτες περιλαμβάνει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ανάπτυξη, χαμόγελα και αισιοδοξία οτι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Η μιζέρια δεν αξίζει στη Μακεδονία μας, γι' αυτό και μαζί με τον Πρωθυπουργό έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της. Πορευόμαστε δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης. Η ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην Περαία, η υποδοχή της επένδυσης του κολοσσού της Pfizer, είναι ορισμένα από τα προσεκτικά βήματα που κάνουμε, ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να απαγκιστρωθούν από τις ιδεοληψίες του χθες και να κάνουν άλματα προς το μέλλον".

4.Μπορεί να καταστεί η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως έχει υποστηρίξει και ο κ. Πάλμερ;

"Δεν μου αρέσουν οι βαρύγδουποι τίτλοι, ούτε οι μεγάλες κουβέντες. Το πρωτεύον είναι η Θεσσαλονίκη να μη χάσει ξανά καμία ευκαιρία. Να ακτινοβολήσει τις ομορφιές της και να γίνει πραγματικά εξωστρεφής, ταυτιζόμενη στη συνείδηση των συμπατριωτών μας, αλλά και των κατοίκων γειτονικών χωρών, με νέες υποδομές και μεγάλα έργα. Όχι στις μακέτες, αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε πρέπει να πάψει να είναι μια πόλη των υποσχέσεων και να γίνει πόλη των έργων. Να πάψει να θυμίζει... "έκπτωτη" μεγαλοαστή που θυμάται με μελαγχολία τα περασμένα... μεγαλεία και να αποτελέσει πυρήνα της οικονομικής και αναπτυξιακής ορμής που θέλουμε να φέρουμε στη χώρα. Εκείνο που ζητώ, στις επαφές που έχω με τους θεσμικούς φορείς της πόλης, είναι να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο ευθύνης απέναντι στα προβλήματα. Επιτέλους, να συνεννοηθούμε και να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και λογικές ατομικισμού και άσκοπων συγκρούσεων που περισσότερο αναδεικνύουν την εσωστρέφεια και λιγότερο προάγουν την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της. Δεν είναι τυχαίο που πολύ συχνά ακούω να μας αποκαλούν "γκρινιάρηδες". Όχι γιατί διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος, αλλά γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας".

5.Ποιοι τομείς της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας κατά τη γνώμη σας μπορούν να γίνουν πρωτοπόροι της ανάπτυξης;

"Το τρίπτυχο αεροδρόμιο, λιμάνι και ΟΣΕ μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου του διαμετακομιστικού εμπορίου, που θα δώσει τη δυνατότητα σε αγαθά και ανθρώπους να κινούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, η στήριξη της νεανικής καινοτόμας επιχειρηματικότητας, η προώθηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων, η υποστήριξη του brand "Μακεδονία", η σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι, είναι σημαντικοί άξονες που δεν θέλουν... κόπο, αλλά... τρόπο, προκειμένου να αποτελέσουν το κλειδί της ανάπτυξης στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης".

6.Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα ισχυρό όπλο το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Ποια είναι τα σχέδιά σας;

"Η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo είναι ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που θα γίνουν στη χώρα, το οποίο εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης. Ένα σύγχρονο και πρότυπο εκθεσιακό κέντρο θα εκπέμψει δημιουργικότητα και θα λειτουργήσει αναζωογονητικά όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αφού θα αναμορφωθεί το κέντρο της πόλης, αλλά συνολικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη, μιας και θα αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός τους ρόλος. Επιπρόσθετα, πολιτική μας βούληση είναι να τονώσουμε το στοιχείο της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης, της καινοτομίας και του επιχειρείν, που εμπεριέχεται στο γενετικό κώδικα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ισχυρή ΔΕΘ σημαίνει ισχυρές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και καθιέρωση της Βόρειας Ελλάδας ως επίκεντρο των πολιτικών και οικονομικών γεγονότων".

7.Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει στον έκτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας. Ποια πολιτική επιλογή θεωρείτε εσείς κορυφαία;

"Σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα σας απαντούσα το επιτελικό κράτος. Επειδή, όμως, καθημερινά συζητώ με τους πολίτες, για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας, η πολιτική επιλογή που χειροκροτήθηκε από όλους είναι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και ευρύτερα όλες οι πολιτικές μας που έχουν ως επίκεντρο την οικονομική ελάφρυνση. Δεν είναι μόνο ότι κάναμε πράξη μια προεκλογική μας δέσμευση, αλλά ότι δώσαμε "ανάσα" στη μεσαία τάξη. Εξίσου σημαντική ήταν και η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ακολουθεί η μείωση της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Πλέον, οι συμπατριώτες μας αντιλαμβάνονται ότι δεν αποτελούν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στους πέντε μήνες διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας πετύχαμε όχι μόνο να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό των 400 εκατομμυρίων που βρήκαμε, αλλά να αξιοποιήσουμε και την απόδοση του δεύτερου εξαμήνου του 2019, διανέμοντας ειδική οικονομική ενίσχυση στοχευμένα, στους πιο αδύναμους, στους μακροχρόνια ανέργους, στους πολύτεκνους και στις οικογένειες με προστατευόμενα παιδιά ΑμεΑ".