"Τα παχιά λόγια οδήγησαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Μακεδονίας και της Θράκης"

"Τα παχιά λόγια οδήγησαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Μακεδονίας και της Θράκης" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ειδική έκδοση του Thessnews.gr για την 84η ΔΕΘ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Διαμαντίδη, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2019

"Τα παχιά λόγια οδήγησαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Μακεδονίας και της Θράκης"

"Συνεργασία, εξωστρέφεια, διεκδίκηση". Αυτό είναι το τρίπτυχο με το οποίο η Θεσσαλονίκη μπορεί να πορευτεί με συνέπεια στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως επισημαίνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου. Ο κ. Καράογλου τονίζει πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα καταθέσει κυβερνητικές προτάσεις απτές, ρεαλιστικές και με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο, τις οποίες και θα υλοποιήσει.

1) Ποια είναι η εκτίμηση σας για την προσπάθεια επαναφοράς της Θεσσαλονίκης προς έναν αναπτυξιακό «δρόμο» με δεδομένη την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του αεροδρομίου και την διαφαινόμενη ολοκλήρωση του έργου του Μετρό; Βλέπετε να βελτιώνονται οι συνθήκες, προκειμένου η πόλη να αφήσει πίσω της το δύσκολο παρελθόν των τελευταίων ετών της κρίσης;

"Έχω επισημάνει πολλές φορές πως η Θεσσαλονίκη, για να πορευτεί προς τα εμπρός, πρέπει να εκτιμήσει τη δυναμική της και να επενδύσει σε αυτήν. Φυσικά, για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει όλοι οι παραγωγικοί φορείς της πόλης να αποκτήσουν ενιαίο βηματισμό και να αφήσουν στην άκρη τις λογικές του... φέουδου. Κατ' εμέ, για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να πορευτεί με συνέπεια στο δρόμο της ανάπτυξης πρέπει να βασιστεί στο τρίπτυχο "συνεργασία, εξωστρέφεια, διεκδίκηση". Αυτά ως μια μικρή εισαγωγική τοποθέτηση. Μπαίνω στην ουσία του ερωτήματός σας. Η Θεσσαλονίκη αρέσει! Και αρέσει πολύ. Δική μας ευθύνη είναι να διευρύνουμε την αναγνωρισιμότητά της και να την καταστήσουμε ακόμα πιο ελκυστική. Το κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώνεται πρέπει να μετουσιωθεί σε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου αποτέλεσαν ένα πρώτο σημαντικό βήμα, το οποίο μας βοήθησε συνολικά να αφήσουμε πίσω βλακώδεις αντιδράσεις που υποκινούνταν από μικροκομματικά οφέλη. Από εκεί και πέρα πρέπει να τρέξουν άμεσα η ολοκλήρωση του Μετρό, η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου και η αξιοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που αποτελούν σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Το Μετρό, διότι σήμερα η πόλη έχει ως μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και όλοι γνωρίζουν τι συνέβαινε μέχρι πρότινος. Η ανάπλαση της ΔΕΘ ώστε το εκθεσιακό κέντρο να γίνει ελκυστικότερο προς τους εκθέτες και να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες, διεθνείς εκθεσιακές προδιαγραφές και τέλος η Ζώνη Καινοτομίας να δώσει έμπνευση και όραμα σε νέους και επίδοξους επιχειρηματίες να μεταμορφώσουν τη Θεσσαλονίκη σε μήτρα επιχειρηματικότητας και πόλο έλξης τεχνολογικών κολοσσών".

2) Πιστεύετε ότι ανάλογες συνθήκες εξόδου από την κρίση δημιουργούνται και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα;

"Η Μακεδονία και η Θράκη, όπως ολόκληρη η χώρα άλλωστε, χρειάζονται επανεκκίνηση. Δεν έχουμε περιθώριο να απογοητεύσουμε τους πολίτες, οι οποίοι μας στήριξαν με την ψήφο τους και μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους διότι διέκριναν ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσαν τη μοναδική σοβαρή, ρεαλιστική και συγκροτημένη πρόταση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα δώσω βαρύγδουπες υποσχέσεις. Τα παχιά λόγια ήταν εκείνα που οδήγησαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, στις ερειπωμένες βιοτεχνίες και στα κλειστά σπίτια που υπάρχουν κατά μήκος πολλών δρόμων που διασχίζουν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Επιδίωξη της παρούσας Κυβέρνησης είναι το Διοικητήριο να γίνει ξανά το "σπίτι" κάθε Βορειοελλαδίτη, σημείο αναφοράς με αποκεντρωτικά χαρακτηριστικά. Να αντιληφθούν όλοι ότι είμαστε μια ισχυρή δομή που είναι ικανή να δώσει φωνή και ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα ώστε να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές και οικονομικές διεργασίες, λειτουργώντας ως πολύτιμο "εργαλείο" για την ανάπτυξη της περιοχής.
Προσωπικά είμαι αποφασισμένος να κόψω πολλούς μικρούς και μεγάλους γόρδιους δεσμούς προκειμένου να στρώσω το χαλί της ανάπτυξης. Κατανοώντας το υπάρχον κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και αναγνωρίζοντας την ανάγκη το σύνολο των φορέων του Δημοσίου να λειτουργήσει δημιουργικά, το Υφυπουργείο Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός σταθερού υπόβαθρου προσέλκυσης νέων επενδύσεων, μέσω των οποίων θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων, θα ενισχυθεί η ρευστότητα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πολιτικές και πρακτικές που κράτησαν την περιοχή μας στο περιθώριο κάνουμε μια νέα αρχή θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη κάθε γωνιάς της Βόρειας Ελλάδας".

3) Υπάρχουν κάποια έργα ή πρωτοβουλίες σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, που θεωρείτε ότι μπορούν το επόμενο χρονικό διάστημα να τονώσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης;

"Θα ξεκινήσω με τον αγωγό TAP. Αναμφισβήτητα η ολοκλήρωσή του θα αναδείξει τη Βόρεια Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει, όπως αντιλαμβάνεστε, πρωτεύουσα σημασία για την εν γένει αναβάθμιση της Θράκης. Επίσης, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ, πρέπει να επιταχύνουμε τις διεργασίες αναβάθμισης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να μπορεί να υποδέχεται πλοία μεγαλύτερου βυθίσματος, όπως και να δρομολογηθεί η διασύνδεσή του με το οδικό και σιδηδρομικό δίκτυο. Ξεχωριστή αναφορά χρίζει και ο δρόμος Έδεσσας-Γιαννιτσών που αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού προκειμένου να τερματιστεί η απομόνωση της Πέλλας με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κάθετου άξονα σύνδεσης με την Εγνατία Οδό. Τέλος, ξεχωριστή βαρύτηρα δίνω στην τουριστική αναβάθμιση του τόπου μας μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής που θα καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα δημοφιλή προορισμό 365 ημέρες το χρόνο. Επενδύω στον τουρισμό γιατί ως Έλληνες έχουμε το προνόμιο να κατοικούμε σε έναν τόπο προικισμένο με μοναδικά μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία, δυστυχώς, δεν τα γνωρίζουν πολλοί συμπατριώτες μας".

4) Τι αναμένεται σε πολιτικό επίπεδο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ;

"Ζούμε σε εποχές που ο κόσμος απαιτεί αλήθειες. Είμαι βέβαιος πως η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι καταλυτική και ουσιαστική. Από το βήμα της ΔΕΘ δεν θα εκφωνήσει ένα ευχολόγιο ή ένα καλεντάρι υποσχέσεων. Αντίθετα προετοιμάζεται κατάλληλα για να καταθέσει κυβερνητικές προτάσεις απτές, ρεαλιστικές και με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο, τις οποίες θα υλοποιήσει. Όπως έχει αποδείξει στην πολιτική του διαδρομή, ο Κυριάκος Μητσοάκης μετράει τα λόγια του και τιμάει το λόγο του. Μην περιμένετε, λοιπόν, μια ομιλία εντυπώσεων και δημαγωγικού χαρακτήρα αλλά μια ομιλία με αρχή, μέση και τέλος. Η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει ένα νέο ήθος στην πολιτική. Κερδίσαμε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί είπαμε την αλήθεια στους Έλληνες. Δεν χτυπήσαμε την πλάτη κανενός, ούτε τάξαμε τα πάντα στους πάντες. Και όπως βλέπετε, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, φροντίσαμε οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις να γίνουν πράξεις. Μειώσαμε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% δίνοντας πολύτιμη "ανάσα" στη μεσαία τάξη, βελτιώσαμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύντομα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Παράλληλα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας που επικρατούσε στα ελληνικά πανεπιστήμια και αυξήσαμε τη δύναμη των αστυνομικών υπαλλήλων που περιπολούν στις γειτονιές".