Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Παρασκήνιο"

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Λασκαρίδη, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2016

Θεόδωρος Καράογλου:
''Η καρδιά στον Καραμανλή, μπροστά με τον Κυριάκο''

Του Λάζαρου Λασκαρίδη

Φανατικός αναγνώστης από τα γεννοφάσκια του! Σε ηλικία 14 ετών ήταν λάτρης του «Ελληνικού Βορρά» και της στήλης του Νίκου Μέρτζου, σε ένα κλίμα που ευνοούσε μεν την πολιτικοποίηση των νέων, αλλά όχι προς την κατεύθυνση των φορέων της Δεξιάς.
Ο Θεόδωρος Καράογλου βίωσε το διάστημα της πτώσης της δικτατορίας σε ένα βαρύ κλίμα, αφού τότε έφυγε πρόωρα από τη ζωή η μητέρα του και αυτό τον έφερε πιο κοντά στον πατέρα της, τον παππού του, Κωνσταντίνο Μάρκου, ο οποίος τον μύησε όχι μόνο στα κομματικά αλλά και στα αυτοδιοικητικά. Παραδοσιακός κομματάρχης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και συντοπίτης του, από τη γειτονική Πεντάπολη Σερρών, ήταν και ο κοινοτάρχης στο χωριό του. Το αξίωμα αυτό κατέλαβε και ο εγγονός, μόλις στα 26 του, κερδίζοντας στις εκλογές του 1986 στο Ζαγκλιβέρι, μια περιοχή Κεντροαριστερής πολιτικής παράδοσης.
Γέννημα-θρέμμα της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, αφού ολοκλήρωσε εκεί τις εγκύκλιες σπουδές του, εγκαταστάθηκε στη συμπρωτεύουσα στα 18 του, ως φοιτητής πλέον της Βιομηχανικής Σχολής της πόλης, και σε αυτήν την ηλικία εκλέχτηκε και μέλος της Νομαρχιακής της ΟΝΝΕΔ.
Επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη σχολή του, απέκτησε και...ένσημα τραυματία, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με ΚΝίτες σε αφισοκόλληση.
Η θητεία του στο τιμόνι της Κοινότητας έγινε οκταετής (επανεκλέχθηκε το 1990 με ποσοστό 56%), αλλά το 1994, νυμφευμένος πια (με τη Γιώτα Μαντανίκα) και πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου και της Βανέσας, ολοκλήρωσε το έργο του εκεί. Ως κοινοτάρχης έκανε καθημερινά 90 χιλιόμετρα απόσταση, διότι η μόνιμη κατοικία του ήταν στη Θεσσαλονίκη, και μεταπήδησε στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, αφού εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Παναγιώτη Δέντσορα. Επανεκλέχτηκε το 1998 με εκείνον του πρώην υπουργού (και προέδρου του παλαιότερα στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης) Χρήστου Κοσκινά, καθώς και το 2002 με αυτόν του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

«Να σε κάνω μάγκα;»
Τότε, ως πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του νικηφόρου συνδυασμού, ανέμενε φυσιολογικά να γίνει αντινομάρχης. Όμως, ο νέος νομάρχης τον άφησε «εκτός νυμφώνος». Σήμερα αποκαλύπτει στο «Π» τι του απάντησε στη σχετική διαμαρτυρία του: «Τι θες; Να βγουν να μου πουν ο Ρεγκούζας και ο Σαλαγκούδης ότι σ' έκανα μάγκα;».
Εκείνοι ήταν τότε τα πρώτα ονόματα και βουλευτές της Ν.Δ. στη Β' Θεσσαλονίκη, στην οποία ο Θεόδωρος Καράογλου είχε διεκδικήσει την είσοδό του, το 2000, στη Βουλή.
Στη διετή πορεία του ως πρώτος σε σταυρούς νομαρχιακός σύμβουλος έως την εκλογή του στη Βουλή (2004), ο νομάρχης πήγαινε σε όλες τις ανοικτές του συγκεντρώσεις και τις χαιρέτιζε, λέγοντας: «Τον αδίκησα, αλλά το έκανα για να αφοσιωθεί στον αγώνα του για υψηλότερα αξιώματα». Η πικρία, πάντως, έμενε στον «αδικημένο», αλλά πλέον οι σχέσεις τους είναι και πάλι ενεργές.
Παράλληλα, από το 1992, εργαζόταν στη ΔΟΥ Ιωνίας και στο πλαίσιο της ΔΑΚΕ Εφοριακών έγινε στενός φίλος και κουμπάρος με τον νυν βουλευτή Κυκλάδων και πρώην υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Με τη Ντόρα
Εσωκομματικά στη Ν.Δ. ήταν πάντα στο λεγόμενο «Καραμανλικό στρατόπεδο», αλλά στις εσωκομματικές του 2009 είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη. Αυτό, δε, το είχε πει και στον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια των σχετικών διεργασιών, όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός τον είχε καλέσει για να τον βολιδοσκοπήσει. Ο διάλογός τους, μάλιστα, τον οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Π», ήταν χαρακτηριστικός:
-Τι θα κάνεις στις εκλογές;
-Θα στηρίξω την Ντόρα.
-Μα, πώς εσύ, ένας παραδοσιακός Δεξιός, θα στηρίξεις την Ντόρα;
-Απλώς πιστεύω ότι με τους Κεντρογενείς μεγαλώνει η παράταξη.
Παρ 'όλα αυτά, η σχέση του με τον νέο, τότε, πρόεδρο του κόμματος ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του κ. Σαμαρά τίμια και ειλικρινής.
Δύο μήνες πριν από τις πρώτες εκλογές του 2012 τον κάλεσε και του ανέθεσε τα καθήκοντά του «σκιώδους» υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Το αποδέχτηκε με επιφυλακτικότητα, αλλά ο συνομιλητής του τον είχε προϊδεάσει ότι σύντομα θα φορέσει και το πραγματικό «υπουργικό κοστούμι».

Το τηλεφώνημα της Γεωργίας
Πάντως, τα πρώτα χαρμόσυνα μαντάτα τον βρήκαν όχι με κοστούμι, αλλά, με τζιν και αξύριστο!
Ήταν τρεις μέρες μετά τις δεύτερες εκλογές εκείνης της χρονιάς, όταν, ευρισκόμενος στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε τηλεφώνημα από την ιδιαιτέρα του κ. Σαμαρά, Γεωργία Γκίκα. Αφού τον ρώτησε πού είναι και έλαβε την απάντησή της, του είπε επί λέξει:
«Τι κάνεις εκεί; Πάρε το πρώτο αεροπλάνο και έλα στην Αθήνα. Ορκίζεσαι υπουργός» -χωρίς να του δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πράγματι, του ανατέθηκε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και λίγο μετά την ορκωμοσία, κατά την διάρκεια των συγχαρητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος πρωθυπουργός του είπε χαμογελώντας με νόημα: «Όταν ο Σαμαράς υπόσχεται κάτι, κρατά το λόγο του».
Πλέον, ο Θεόδωρος Καράογλου συμπληρώνει 13 χρόνια στη Βουλή και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή (σήμερα στα Γιαννιτσά και αύριο στο Λαγκαδά παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Ορκίζομαι στο Σύνταγμα και στους νόμους», ενώ πέρα από την ενασχόλησή του με τα κοινά και την οικογένειά του, έχει πάντα μια μεγάλη διαχρονική αγάπη: Τον αθλητισμό και συγκεκριμένα την ομάδα του Ηρακλή.
Μα πώς Ηρακλειδέας και όχι ΠΑΟΚτζής ή, έστω, Αρειανός; Όλο σχεδόν, το Ζαγκλιβέρι έχει αυτήν την ομαδική προτίμηση!
Κλείνοντας τη συνομιλία μας, του ζητήσαμε να μας περιγράψει μονολεκτικά ή με λίγες λέξεις τα τρία πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο τιμόνι του κόμματός του την τελευταία 20ετία και λάβαμε τις εξής απαντήσεις:
Κώστας Καραμανλής: «Χαρισματικός. Του δώσαμε την καρδιά μας».
Αντώνης Σαμαράς: «Μεθοδικός, σοβαρός, καταρτισμένος».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εργατικότατος».